Összeesküvés-elméletek és Pollock

Ha a fenti képen beazonosítható formákat, alakokat vélsz felfedezni, akkor nagyobb valószínűséggel hiszel különféle összeesküvés-elméletekben és paranormális jelenségekben. Egy friss tanulmány szerint legalábbis.

dbd874efac49231a62c11afe1084ca1dRégóta foglalkoztat, és a világpolitikai helyzetet elnézve most (is) különösen aktuális, hogy az emberek miért hisznek el látszólag minden bizonyíték nélkül feltételezett összefüggéseket, összeesküvés-elméleteket.  Az már egy ideje köztudott pszichológiai tény, hogy az összeesküvésekbe, paranormális jelenségekbe, áltudományokba vetett hit meghatározható egy egyéni különbségként jelentkező faktorral. Magyarul némelyek hajlamosabbak hinni az ilyesmiben, mint mások. Vannak, akik teljesen elutasítóak és minden körülmények között szkeptikusak maradnak, no és mindannyiunknak van olyan ismerőse is, aki a naponta posztolja a Facebookon/Twitteren a chemtrailes okosságokat.  És van a nagy többség, r1qj0valahol a kettő között.

Sok hipotézis született már ennek az egyének közti különbségnek a gyökereit illetően, ám a most publikált tanulmány különösen izgalmas olyan szempontból, hogy empirikus alapokon, egészen a vizuális észlelésig leásva vizsgálja ezt a különbséget.

Ha belegondolunk, logikus, hogy egy sor egyéni, személyiségbeli különbségünk abból fakad, hogy alapvetően másként látunk (érzékelünk és értünk meg) dolgokat másoktól – legutóbb például az élményekre való nyitottságról (amely erősen összefügg a kreativitással) mutatták ki, hogy alapvető észlelésbeli különbségekben gyökerezik. Így egyáltalán nem meglepő, hogy sorra születnek olyan tanulmányok, amelyek az egyéni  jellemvonásokat, valamint személyes hit- és értékrendszereket igyekszenek összepasszintani észlelésbeli különbségekkel, sokszor igen sikeresen.

Ebbe a sorba illeszkedik az a friss, holland-brit tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy a mintafelismerő képességünk milyen mértékben függ össze az irracionális hiedelmekkel. Egy ideje ugyanis már foglalkoztatja a kutatókat, hogyan lehetséges az, hogy míg a mintafelismerés pozitív, addig az irracionális hitek negatív összefüggésben állnak az intelligenciával. Pedig logikus lenne, hogy a mindenféle összeesküvés-elméletekben és paranormális jelenségekben való hit az agy mintafelismerő képességének valamiféle “túlpörgése” – de ez, úgy tűnik, nem ilyen egyszerű.

imagesA tanulmány során résztvevőket két csoportra bontották. Az egyiknek Pollock, a másiknak – és ennyiben magyar vonatkozása is van a dolognak – Vasarely képeket kellett értékelniük három szempontból, többek között hogy milyen mértékben vélnek formákat, alakokat felfedezni a képekben. Ezután mindkét csoport résztvevőivel kitöltettek egy kérdőívet arra vonatkozóan, milyen mértékben fogékonyak az irracionáis hitekre. Amint az várható volt, a Vasarely képeken (amelyek általában értelmezhető mintázatot, struktúrát tartalmaznak), jóval több résztvevő fedezett fel valamiféle értelmet, mint a teljesen random Pollock festményeken. (Pollock alkotási módszerének szerves része volt az esetlegesség.) Ami azonban érdekes, hogy az irracionális hitekre való fogékonyság csak a Pollock képeket értékelő csoportban, vagyis az illuzórikus, vélt minták felismerésével mutatott pozitív összefüggést, a Vasarely csoportban (ahol valóban volt valamiféle mintázat) viszont nem volt összefüggésben a mintafelismeréssel.

Ennek azért van nagy  jelentősége, mert egyrészt megmagyarázza a mintafelismerés, intelligencia és az irracionális hiedelmekre való fogékonyság kapcsolatát, másrészt rávilágít arra, hogy sokszor miért tűnik reménytelennek racionális érvekkel meggyőzni az ilyenfajta elméletek híveit: mert számukra ez nem hitnek tűnik, hiszen ők – erről meg vannak győződve – látják maguk körül a bizonyítékokat. 

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s