Iskolapadban 20 és 30 évesen – Mi a különbség?

Mint azt a blogbejegyzések gyakoriságából – vagy inkább gyakoriatlanságából – biztosan észrevettétek, szeptembertől ismét iskolás lettem. Nagyjából tíz év telt el azóta, hogy először koptattam az egyetem lépcsőit, akkor Budapesten a Múzeum körúton. Tíz év alatt nem csak én, hanem az oktatás is megváltozott, és a kettő együtt azt eredményezi, hogy most teljesen más élmény számomra az egyetemi oktatás, mint anno a 2000-es években. Ehhez még hozzájön az egyértelmű kulturális-nyelvi különbség, hisz Edinburghban, sőt, angol nyelven ez az első komolyabb tapasztalatom az oktatással. Néhány dologról így nehéz eldönteni, hogy az én megváltozott hozzáállásom okozza a különbséget, vagy az egyéb külső tényezők, mindenestre nézzük, szerintem miben más harminc éves fejjel iskolapadba ülni.

  1. Körültekintőbben választasz

Ha csak nem az első diplomád csinálod, akkor a felnőttoktatás többnyire egy fizetős kaland. Míg a gimnáziumból kikerülve kizárólag a szívemre hallgattam, most a szívemet+pénztárcámat+a befektetés megtérülésének esélyeit is jobban figyelembe vettem. És ne felejtsük el, hogy harmincévesen kicsit többet tud az ember a szívéről, mint tizennyolc évesen.

2. Jobban menedzseled az időd

Egyrészt, mert kénytelen vagy – meló mellett ugyanis nagy az esélye, hogy ha az egyik

uni-1-of-1-2
Az Old College épülete Edinburghban. Itt csak ügyeket intézek, a tanítás javarészt a Medical School épületében zajlik  (a featured image fent).

héten megcsúszol – a pszichológia szakon amúgy is elég tekintélyes  – olvasmányadaggal, akkor azt később nem fogod tudni egykönnyen behozni. Én, aki világ életemben a vizsgára két nappal előtte kezdünk készülni típus voltam, meglepődöm magamon, mennyire jól be tudom osztani az anyagot úgy, hogy gyakorlatilag még előrébb is járok benne, mint ahol órán tartunk.

3. A tanulócsoportok nem az ördögtől valóak

Nem emlékszem, hogy egyszerűen csak nem voltak ilyenek, amikor az első diplomám csináltam, vagy engem nem érdekelt a lehetőség, viszont most a nyelvi nehezítés miatt rengeteget segít, hogy van kivel átbeszélnem az anyagot, meg tudom azt fogalmazni a magam szavaival, illetve hallom, hogy mások hogyan fogalmazzák meg.

4. Lazábban állsz a saját tanulási módszeredhez, mert már tudod, mi működik neked és mi nem

Míg régebben esetleg lelkiismeret-furdalást idézhetett elő egy-egy csoporttársam tökéletesen címkézett, bekezdésekre szedett, szövegkiemelővel kifestett jegyzete, addig ma már tudom, hogy semmi sem vetekedhet a mások számára kaotikusnak tűnő folyamatábrák, hangyabetűs megjegyzések és a köréjük rajzolt szövegbuborékok hatalmával.

5. Túlélés vs.  a legtöbbet kihozni belőle

Általában is van bennem egy olyan hajtóerő, ami nem, vagy csak nyomokban volt meg, amikor először egyetemre mentem. Akkor az volt a lényeg, hogy minden tárgyat teljesítsek, minél jobb eredménnyel persze, de alapvetően a csak legyen már meg az a diploma hozzáállás jellemezte a ténykedésem. Most a mindenhol ott akarok lenni, mindent tudni akarok a jellemzőbb. Ehhez az is hozzátartozik, hogy megtehetem, hogy szélesebb körben olvassak, mélyebben utánanézzek egy-egy részterületnek, hiszen azért a tanárképzés során és az elmúlt tíz évben felépítettem egy biztos alaptudást a területen. A legtöbb téma nem ismeretlen. Nem is beszélve a felsőoktatás sajátosságairól (egyetemi ügyintézés, na ez nem hiányzott), ami ugyan még mindig nem lélekemelő, de kevésbé rejtélyes folyamat.

6. MINDEN elérhető online

Könyvtárba csak azért járunk manapság, hogy nyugodt, csendes környezetben tudjunk olvasni az e-könyv olvasóról/laptopról/tabletről. Nem csak a könyvek, hanem az előadások anyaga is, slideshow és hangfelvétel/videó formájában fent vannak az egyetem webes felületén.  Hogy egy kurzushoz előírt szakirodalomból két példány legyen az egész országban, és ebből az egyik Szegeden – ami előfordult az esztétika szakos tanulmányaim alatt-, az ma teljesen elképzelhetetlen.

Amire talán újabb tíz évet kell várnom, hogy megvilágosodjak:

  • Hogy a fenében lehet a színes szövegkiemelőket hatékonyan használni, úgy, hogy végül nem satírozod be az egész oldalt vele?
  • Mi ez a mélyről jövő összeférhetetlenség a tantestület és a technikai berendezések között, ami úgy tűnik, kortól és kultúrától függetlenül fennáll?
  • Törvényszerűen azok lesznek  az egész képzés alatt (és utána is) a legjobb barátaid, akikhez a legelső napon csapódsz, mert épp olyan tanácstalanul álldogáltak az udvar közepén, mint te?

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s