Go, Winona!

Winona Ryderről megint sokat hallani az utóbbi időben. Köszönhető ez az egyre nagyobb népszerűségre szert tevő Netflixes sorozatnak, a Stranger Thingsnek –  ez utóbbit mellesleg én is szívből ajánlom, főleg, ha anno szeretted az X-aktákat vagy a klasszikus Spielberg filmeket.

A sorozat kapcsán Winona nemrégiben a New York magazinnak adott interjút, amiben egyrészt nyíltan szuperérzékenyként azonosítja magát, másrészt rögtön ki is fejti, hogy mennyire igazságtalannak és ostobának tartja az ehhez a tulajdonsághoz kapcsolódó előítéleteket és stigmákat.

“I wish I could unknow this, but there is a perception of me that I’m supersensitive and fragile. And I am supersensitive, and I don’t think that that’s a bad thing. To do what I do, I have to remain open.” (“Bár ne tudnék erről, de sokan szuperérzékenynek és törékenynek gondolnak.  Igen, szuperérzékeny vagyok, ám nem gondolom, hogy ez egy rossz dolog. Hogy az csináljam, amit csinálok, ahhoz nyitottnak kell maradnom.”)

Winona Ryder to New York Magazine, 2016

Arról is beszámol, hogy annak idején a Girl, Interrupted (magyarul Észvesztő) című film főszerepét is azért tartotta kihívásnak, mert azt szerette volna megmutatni, hogy ezeket a negatív  stigmákat sokszor teljesen hétköznapi problémákra, érzésekre ragasztjuk rá és ezzel nagyítjuk őket valami misztikus, ijesztő, rendellenes dologgá. Valamint azt is fájlalja, hogy ha őszinte vagy, és kiállsz a világ elé az érzéseiddel, akkor nagyon könnyen egy dobozban találhatod magad, amire  a “problémás”; “bonyolult”; “törékeny” szavak vannak írva, és ahonnan szinte lehetetlen kiszabadulni.

Winona számára remélhetőleg némi elégtételt nyújt, hogy negyvenöt évesen most épp azoknak a tulajdonságainak köszönhetően van ismét a reflektorfényben és a népszerűség új csúcsán, amelyek miatt  anno belegyömöszölték ebbe a dobozba: az érzékenységének, őszinteségének és “törékeny” kisugárzásának köszönhetően. Még a végén kiderül, hogy a törékeny az új badass.

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s