Élet egy szfinx cicával

Amikor már-már azt gondolnád, az életed az utóbbi időben egy kicsit túl olajozottan működik, akkor betoppan a Szfinx.

A Gizmo nevű szfinx cicával való együttélés a Peter nevű lakótárssal slash baráttal slash egynyolcvan magas kölyökkel  való együttélés következménye. Én a magam részéről világ életemben kutyapárti voltam, noha a macskákkal való együttélés a családomnak köszönhetően nem teljesen ismeretlen számomra. A családomnak köszönhetően írtóztam is az ötlettől rendesen. A macskák számomra eddig olyanok voltak, mint a kutyák, csak az imádnivalóan ragaszkodó természetük nélkül, viszont az összes kötelezettséggel együtt, megspékelve néhány idegesítő/furcsa/vicces szokással. Ez most megváltozott.

Peternek természetesen nem felelt meg egyakármilyen menhelyi cica, hisz neki mindig is az volt az álma, hogy legyen egy ilyen macskája. (Hogy a macskának mi volt az álma, arról kevés szó esett.) Egy borús júniusi napon megérkezett tehát a Szfinx. Így nézett ki:

cic (1 of 1).jpg

Bár volt olyan ismerősöm, aki azt írta, hozzá nem bírna nyúlni szegényhez, viszont én egy évet lehúzva a Starbucksnál azért sokkal felkavaróbb dolgokat is láttam testközelből – ha blogolás közben zöld sellős poharat szorongatsz, bocs-, szóval ez nem okozott problémát. Az első pár napban mindketten sokat méregettük egymást, hiszen meg kellett ismerkedünk, össze kellett szoknunk. Arra is rájöttem, hogy azért nem annyira szerettem eddig a macskákat, mert elsőre épp olyan bizalmatlan vagyok mindenkivel, mint ők, szemben a kutyákkal, akik vagy azonnal lepacsiznak, vagy rádmorognak, mindenesetre rögtön tudod, hányadán álltok. (Nekem van olyan ismerősöm, akit még egy év ismerettség után is macska módjára méregetek.)

Szóval a kezdeti összeszokós fázis után mostanra igazán megkedveltük egymást. Ebben sokat segített, hogy a szfinx cicáknak állítólag – és szerintem is – ritka barátságos, emberszerető természete van: majdnem ugyanúgy ragaszkodnak a gazdáikhoz, mint egy kutya. Gizmo legalábbis tényleg ilyen, nem tudom, mennyire igaz ez az egész fajtára.

IMAG1757A barátságos természet mellett, ami még nagy és számomra mindenképpen pozitív különbség egy “hagyományos” cicushoz képest, az egyrészt a macskaszőr teljes hiánya a lakásból (és persze a macskáról). Ezt a fekete nadrágjaim értékelik leginkább.  A másik, ami mindkettőnkek feltűnt pár nap után, hogy a szfinxnek mindig nagyon jó illata van. Lehet, ez előbbi hülyén hangzik, de aki járt már macskás lakásban, főleg, ahol esetleg több macska is volt, az ismeri a jellegzetes macskaszagot, ami nem mindenki számára kifejezetten kellemetlen, de azért jól beazonosítható. Ha reklámoznom kéne a fajtát, biztos kiemelném, hogy a bundátlan macskának nem csak a tapintása, hanem az illata is más. Leginkább kisbabaillathoz tutdnám hasonlítani, talán mert a bőrük is épp olyan puha és finom (és szőrtelen) – biztos van ennek valami általam nem ismert biokémiai oka.

Érdekesség, hogy azt olvastam, a szőr hiányának ellenére a szfinx cicák nem hipoallergének, azaz macskaallergiás személyeknek simán kijöhet az allergiájuk egy szfinx mellett is, hiszen a közhiedelemmel ellentétben nem a macskaszőrre, hanem egy macskák által kiválasztott fehérjére allergiásak, ami viszont a szfinxekben is megtalálható.

A pucérsággal az is együtt jár, hogy a szfinxek intenzívebb gondozást igényelnek: átlag 5-6 naponta kell fürdetni, vagy legalábbis tisztítani őket (speciális törlőkendővel), 3-4 naponta kerül sor a fülek tisztogatására – mivel itt sincs szőrük, ami megfogja a szennyeződéseket. Öltöztetni nem csak lehet, hanem kell is őket, és szeretik is, Gizmo legalábbis. Érthető módon nagyon fázékonyak ugyanis, aminek a másik következménye, hogy rendkívül bújósak. A bőrük alap álltapotban melegebb, mint az emberé.

Ó, és azt említettem már, hogy született topmodellek:

IMAG1744
Drawwww me like one of you French girlz

6 Comments

 1. bandita

  Macskaimádó vagyok. Gizmo macska, bunda nélkül is. Ha váratlanul az ölembe hullana egy ilyen cicus, ugyanúgy tudnám szeretni, mint szőrös fajtársait. Ugyanakkor bízom benne, hogy több cicát már nem küld nekem a sors, így is hatan vannak 😀 😀

  Kedvelés

  1. Tündérkeresztanyád

   Hat cica? Wow, arra már járnak a nagycsaládos kedvezmények, nem? 😀 Nagyon szeretnivalóak amúgy, talán még jobban, mint a bundás társaik, mert szegénykéknek szüksége van az állandó testhőre, amit az emberek biztosítanak. Bár persze van pulcsija, és nincs hideg nálunk, de így is nagyon bújós. 🙂

   Kedvelés

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s