Miért szeretünk leköpni másokat?

A cikk a mások feletti ítélezés közben érzett gyönyörről szól, amit bizonyára sokan átéreztek.

Nagyon örültem ugyanis a közelmúlt néhány felkapott nyilatkozatának, cikkének és blogbejegyzésének, többek között a Soundos ribancokról és a nyápic tinifiúkról, hiszen azt mutatja, hogy szép lassan megint elfogadottá válik, hogy  ne csak egyes embereket, hanem jól beazonosítható ismertetőjegyek és az azokhoz egyértelműen kapcsolódó tulajdonságok alapján egész embercsoportok felett mondhassunk ítéletet. Bevallom, nekem mindig is idegenek voltak a liberalizmusnak és humanizmusnak azok a huszonegyedik századi elfajzásai, amelyekből kiindulva ezt sokan, sokáig rossz szemmel nézték.

Pedig ha tudnák mindazokat az előnyöket, amelyek a könnyű, gyors ítélkezéssel járnak, akkor kétszer is meggondolnák, mielőtt megértésre, megismerésre és hasonló ostobaságokra buzdítanának bennünket. Szóval most az ő kedvükért nézzük meg, vegyük szépen sorba, miért is jó ez nekünk. Emberek vagyunk, ne riasszanak hát el az emberi szív rejtett zugai!

1, Mert gyors

Mindannyiunk ideje behatárolt. A nap mint nap bennünket érő ingerek száma pedig a végtelenhez közelít, különösen napjainkban. A megismerés és megértés álhumanista maszlaga már itt megbukik, hiszen teljesen kizárt dolog annyi mindent megérteni, amennyi minden szembejön velünk a valós-és virtuális térben. (Persze egyesek érvelhetnek amellett, hogy amit nem ismerünk, arról nem feltétlenül kell véleményt mondanunk, de akik ezt tartják, azok nyilvánvalóan nem igazán jártasak az online média  és a personal branding területén.)

Nekünk egyébként is mindenről véleményünk van, és a véleményünknek nem félünk hangot is adni! Ha minden alkalommal kétszer körbejárnánk egy témát, mielőtt írunk róla, a végén még szem elől tévesztenénk, amit először mondani akartunk – vagy ne adj’ isten, teljesen más következtetésre jutnánk, mint amit az olvasóink/haverjaink/családunk elvár tőlünk! Ami, ismétlem, felesleges időpocsékolássá tenné az így eltöltött órákat, napokat.

2, Mert hatásos

Szerintem leszögezhetjük, hogy a hatékonyság alapja a dolgok helyes szétválasztása. A világgal az a baj, hogy minden csak úgy össze van hányva benne, és csupán a józan eszünk van segítségünkre abban, hogy megpróbáljunk valamiféle rendet teremteni a zűrzavarban.

A kávézóban eltöltött idő azért felbecsülhetetlenül értékes számomra, mert rengeteg embert és emberi interakciót látok minden nap: megkockáztatom, többet és változatosabbat, mint amit a tanítással töltött pár év során.

Néha őrültek is bejönnek egy kávéra. (Mondhatnám, hogy mentális betegségben szenvedő ember, de így magunk között miért próbálnék finomkodni, nem?) Tudjátok, mit figyeltem meg? Azokban, akik messziről láthatóan őrültek – magukban motyognak, rendezetlen a ruházatuk, eszelős a tekintetük – semmi felkavaró nincs. Hisz az ilyenen egyből látod, hogy őrült, nincs vele semmi dolgod. Na de azok, akik jól öltözöttek. Kellemes modorúak, halk szavúak. Azokon csak egy idő után azt veszed észre, amikor egy teljesen hihetetlen sztoriba kavarodtak, amit makacsul újra- és újra megpróbálnak elmondani. Amikor egyszer csak, váratlanul, egy teljesen random apróságon sírva fakadnak. Amikor elszántan bizonygatják, hogy ma sem érkezett meg a várt pénzösszeg, így nem tudnak fizetni – az egymást követő tizedik napon. No ők azok, akik igazán a bőröd alá másznak. Mert meghallgatod őket. Mert feltételezed, hogy épp olyan emberek, mint te. Hát nem jobb lenne rögtön az elejét venni az ilyesminek? Kötelezővé tenni valamiféle jól látható megkülönböztetést? Hogy ne kelljen egy pillanatra sem a saját arcunk látnunk az övékében?

Mert különben minden egy nagy, zavaros katyvasz lenne, ahol a szexualitását szabadon élvező nő, a tisztes családanya egy a kurvával, a dühöngő őrült, a zaklatott  környezetvédő, az szánnivalóan tévelygő turista pedig azonos a tisztességben megőszült honatyával.

Ha nem határolódunk el azonnal és kellő látványossággal, a végén még összekevernek Minket- Velük!

3, Mert mi Jobbak vagyunk 

A végére hagytam a legfontosabb pontot. Ugyanis abban mind egyet értünk, hogy mi Jobbak vagyunk. Csak hát sokszor az a kellemetlen, hogy mi ugyan Jobbak vagyunk valamiben, de mások meg másban Jobbak, akikhez képest mi vagyunk a Rosszabbak, és mindez egyébként is annyira viszonylagos, hogy semmi esetre sem táplálja tartósan és megingathatatlanul az önbecsülésünket. Kell valaki, akinél teljesítménytől és körülményektől függetlenül, stabilan Jobbnak érezhetjük magunkat. Természetesen, ahogyan az előző pontnál is láttuk, sokat segít, hogy ha az ember vagy emberek csoportja, akiknél Jobbnak akarjuk érezni magunkat, jól látható külső beazonosítójegyekkel rendelkezik. (Szerencsére nagyon könnyű ilyet találni, hisz mindenki tudja, hogy néz ki egy cigány, egy csöves, egy ribanc vagy egy dilinyós, nem?) Amint kiválasztottuk a csoportot, akikhez képest már stabilan Jobbank érezhetjük magunkat, ugrásszerűen nőni fog az önbecsülésünk; azonnal meglátjuk, milyen csodálatos és kiteljesedett emberi lények vagyunk. És remélhetőleg mások is egyből észreveszik majd.

Remélem, ezzel a kis összefoglalóval jól rávilágítottam, mennyi pluszt adhat az életünkhöz a mások feletti ítélkezés, és miért van rá szükségünk, mint egy falat kenyérre. Ha tetszett, akkor lájkolás helyett inkább köpj le valakit ma is!

Azt egyelőre csak zárójelben jegyzem meg, hogy haladóknak hamarosan indul egy általam vezetett, kétnapos Első Követ Vető tanfolyam, ahol a gyakorlatban is elsajátíthattok majd olyan  hatásos technikákat, mint a Ferde Szemmel Nézés, a Lekicsinylő Szájcsücsörítés vagy a népszerű, online modulként is elvégezhető Fejreolvasás. A hétvége fenomenális záróprogramjaképpen pedig közösen megkövezünk egy igaz Soundos ribancot! Jelentkezés hamarosan az oldalon, limitált számú hellyel!

Megj.: A cikkben fellelhető minden irónia és szarkazmus a sajátom, és minden jogra igényt tartok. 

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s