Brexit: mit lép Skócia?

Reggel arra ébredtem, hogy bekövetkezett, amit itt Edinburghban és Skóciában sokan nem hittünk: az Egyesült Királyság igennel szavazott az Európai Unióból való kilépésre. De mit jelent ez Skócia számára, és egyáltalán, meddig beszélhetünk még ezek után Egyesült Királyságról?

Talán sokan hallottatok róla, hogy 2014-ben volt már egy népszavazás arról, hogy Skócia elszakadjon-e az Egyesült Királyságtól, vagy továbbra is annak (és az EU) részeként létezzen. Akkor a skótok többsége nemmel voksolt az elszakadásra, és a nemmel szavazók egy nagy részének a fő érve az volt, hogy amennyiben Skócia függetlenné válna az Egyesült Királyságtól, újra kellene kérvényeznie az EU-ba való belépést, ami ki tudja, meddig húzódna, és milyen következményekkel járna a skót gazdaság számára. Vagyis az Egyesült Királyságban való maradással az EU-ban való maradást látták bebiztosítva.

screen shot 2016-06-24 at 7.21.45 am
A kép forrása: uk.businessinsider.com

Ez azonban a brexittel most megváltozik. Ahogy a fenti térképen is látszik, a mindig is liberálisabb és Európa-pártibb Skóciában voltak a legnagyobb arányban a UK Európai Unióban való maradását támogató szavazók. Edinburghban például, ahol élek, a szavazók háromnegyede nem akart kilépni az unióból. Ennek köszönhetően most felerősödtek azok a hangok, Nicola Sturgeon skót miniszterelnökkel az élen, akik egy újabb, a UK-ból való kilépést célzó skót népszavazásról beszélnek. Ha ez megtörténik, nagy az esély arra, hogy azok egy része, akik 2014-ben csak az EU tagság miatt voksoltak a maradásra, ezúttal inkább a függetlenséget – és az esetleges EU-ba való újrafelvételt – választják majd. Skót ismerőseim körében is ezt tapasztalom: csalódottságot a mostani népszavazás eredménye miatt, és optimizmiust egy esetleges függetlenedési népszavazás esélyeit latolgatva.

Ha azonban Skócia (és potenciálisan Észak-Írország) kilép az Egyesült Királyságból, akkor az megszűnik létezni abban a formában, ahogy eddig megszoktuk, és ahogy a saját lakosai is megszokták. Az aprócska kis Anglia és Wales aligha hívhatja majd magát Nagy-Britanniának; szinte semmi nem marad majd, ami az egykori Brit Birodalomra akár nyomokban is emlékeztetne.

 

2 Comments

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s