Johnny Depp tündöklése és fakulása

Az elmúlt hetekben tele volt a sajtó a Johnny Depp-Amber Heard botránnyal. Nekem nem célom az annak során felmerült vádakról beszélni és ezáltal úgy tenni, mintha bármit is tudhatnánk arról, ami eközött a két ember között lezajlott.  Azon viszont elgondolkoztam, mikor és hogyan vált Johnny Depp neve az iszonyatosan cool helyett a kínos ripacskodás és az egy zsánerbe belemerevedett egykori sztár szinonímájává.

A mostani botrány ugyanis csak a mélypontja annak a zuhanórepülésnek, ami Johnny Depp pályafutását és népszerűségét jellemezte 2009 óta. Akkor jött ki a Közellenségek, amely számomra és sokak számára az utolsó értékelhető Depp film volt. (Noha a tavalyi Black Mass még baráti ajánlásra rajta van a listámon, de valljuk be, az sem szólt akkorát, mint amennyire beharangozták.)

tumblr_mptehuL6021sv04bxo1_500

Akik a kilencvenes években nőttek fel vagy voltak kiskamaszok, azok számára  nagy eséllyel volt a pszichoszexuális fejlődés egyik meghatározó élménye Johnny Depp alakítása a Cry Babyben (1990) vagy az Ollókezű Edwardban (1990)  – beállítottságtól függően, köhömmm…

Aztán a kilencvenes évek vége felé sorra jöttek az olyan hírnevét megalapozó filmek, mint a Félelem és Reszketés Las Vegasban (1998) vagy az Álmosvölgy legendája (1999). Talán a híres nem a legjobb kifejezés, hisz nem hoztak ezek olyan igazi, A-listás hírnevet, inkább “csak” egy nagyon elkötelezett rajongótábort, akik vevők voltak az általa alakított  kicsit sötét, kicsit elcseszett, kicsit a társadalomból kilógó figurákra. Johnny Deppben épp az volt akkoriban a menő, hogy nem a nagy tömegek számára volt vonzó, hanem a mindenkori misfiteknek adott arcot… olyan arcot, amitől aztán persze egyből mindenki misfit szeretett volna lenni.

 Az angol “misfit” szóra a szótár elég hülye, pejoratív jelentéseket ad ki, amelyek mára szinte teljesen kikoptak belőle. Leginkább még a “különc” áll közel hozzá. Misfitnek lenni azt jelenti, hogy nem tartozol igazán egyetlen társadalmi csoporthoz sem, de nem egyenlő például a számkivetettel vagy a társadalom által kivetettel, noha néha összemosódhatnak a határok. A misfit fontos jellemzője, hogy sosem akar tudatosan “más” lenni, csak mégis úgy sikerül neki adottságai vagy választásai révén.

tumblr_mndz1exsrg1raxepao1_500
“Félnek tőlem, mert más vagyok.” Ma már legfeljebb az arcmimikájának hiánya miatt félünk tőle.

És véleményem szerint itt volt elhelyezve az első banánhéj. Amikor valaki valamit jól csinál, és a visszajelzések alapján tudja is, hogy jól csinálja, akkor hajlamos azt gondolni, hogy neki amíg világ a világ meg két nap, addig kell azt nyomatnia.

Ezzel szemben a gyakorlat inkább azt mutatja, hogy egy ponton túl minden szerep, stílus átfordul önmaga ismétlésébe majd paródiájába, és nem történt ez másképp Johnny Deppel és az ő különc karaktereivel sem.

Ehhez biztosan hozzájárult a hollywoodi szerepekről döntéseket hozók (bevételt illető) biztonságra játszó stratégiája is: ez a Depp gyerek olyan jól hozza ezeket a hóbortos figurákat, nosza, adjuk neki a kalózkapitány, a vámpír, a viktoriánus London droggfüggő nyomozója, a démoni borbély, Willy Wonka, a Bolond Kalapos (!) szerepét, baj nem lehet belőle.

Igaz, ha megnézzük, ezeknek a filmeknek a nagy részében nem csak Johnny Depp, hanem rendezőként Tim Burton is közös pont. Nagyszerű dolgok születnek abból, amikor egy színész és egy rendező ilyen jól együtt tud működni (számtalan Woody Allen film is bizonyítja), ebben az esetben mégis azt gondolom, ez az együttműködés Depp és Burton részéről nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a 2010-es évekre csak magukat ismétlik, és az össze különc karakterük, gazdag – vagy túlzottan kimódoltá vált? – képi világuk ellenére nem tudnak igazán újszerűt mutatni, abban az értelemben, ahogy anno az Ollókezű Edward vagy az Álmosvölgy legendája újszerű és lebilincselő volt a nézők számára.

Legutoljára a Karib-tenger kalózai – A Fekete Gyöngy átkában tudtam élvezni az alakítását ebben a karakterben, de hát nem véletlenül, hisz az épp nem egy Tim Burton film. Aztán sajnos ahogy jöttek a kalózos folytatások, úgy csapott át Depp gesztusainak köszönhetően Jack Sparrow alakja is önmaga karikatúrájába.

Említésre méltó azért még a Sweeney Todd (2007) és a Rumnapló (2011). Előbbiben a musical műfaj  – szó szerint –  új lendületet adott egy film erejéig a Burtonnel közös munkának, míg utóbbiban az állandóan részeg és/vagy bedrogozott főhős hálás feladat volt az arckifejezéseit akkor már feltűnően nehezen működtető Depp számára. Én legalábbis itt figyeltem fel először arra, hogy ez a hapsi mennyire durván túltolta a botoxot, szinte Nicole Kidman-szerű folyamatosan átszellemült (vagy betépett, nézőpont kérdése) ábrázatot érve el.

Szintén a Rumnapló volt az a film, amelynek a forgatásán megismerkedett Amber Hearddel. Utólaggiphy visszanézve a film egyes jeleneteit, főleg amelyekben mindketten szerepelnek, leginkább az tűnik fel, hogy míg Heard számára az általa alakított fiatal, gondtalan, de a gondtalanságból kitörni vágyó cicababa karaktere természetesen jön, addig Johny Depp szintén fiatalnak szánt, idealizmusra hajlamos újságírója mintha meg-megbicsaklana a színész éveinek súlya alatt. Ezen még a botox sem segít: nem biztos, hogy jó ötlet 25 évvel később eljátszani azt a szerepet, ami az egyik legnagyobb fiatalkori sikered volt.

640-kate_johnny13-by-annie-leibovitz
Annie Leibovitz híres fotója Deppről és Kate Mossról.

Bár elsősorban nem a magánéleti döntései miatt alakult úgy, hogy mára csak kínosan feszengünk Depp egy-egy megnyilvánulását látva, a piedesztálról való lekerüléséhez mégis nagyban hozzájárult az, hogy 2011-ben elváltak az útjaik Vanessa Paradis-val , akivel tizennégy évig együtt éltek és két gyereket neveltek.

Depp karrierjét végigkísérék az olyan párkapcsolatok, amelyeket a rajongói imádtak imádni: előbb Winona Ryderrel, majd Kate Moss-szal, végül az izgalmas mosolyú Vanessa Paradis-val. Mindegyik kapcsolatban volt valami – talán a glamúr, az elátkozottság és a rock finom keveréke -, ami csak még szimpatikussá tette a közönség számára ezt a fura fickót.

Amikor viszont Depp és Paradis szétmentek – a pletykák szerint Heard miatt -, akkor nehéz volt elhessegetni a gondolatot: egy újabb pasi, aki nem tud mit kezdeni az életközépi válsággal. Csakhogy ez a pasi Johnny Depp volt! Úgy tűnt, a kettő valahogy, valamilyen oknál fogva alapvetően nem fér össze. Nem lehet, hogy a coolság megtestesülése végül csak egy unalmas öregedő hapsi legyen, unalmas problémákkal és unalmas megoldásokkal.

Ha ez nem lett volna elég, jöttek az újabb csapnivaló filmek: az Éjsötét Árnyék 2012-ben és a Magányos Lovas 2013-ban. Közben viszonylag keveset hallunk a magánéletéről, csak annyit, hogy csendben egybekeltek Hearddel. Idén év elején aztán sikerült ezzel a videóval sokkolniuk az internet népét:

tumblr_mkhusfv0QU1qioxaso1_250

Az egész eset és maga a videó is rettentően kínos, bizarr… és nem a Tim Burton-i értelemben. (Röviden: az történt, hogy amíg Depp Ausztráliában forgatta a Karib-tenger kalózainak új részét, Heard meglátogatta őt a kutyáik kíséretében. Azonban Ausztráiában, ez köztudott, nagyon szigoró előírások vannak az élő állatok behozatalára nézve, hisz a szigetországban pl. nem fordul elő a veszetség és egy sor egyéb fertőző betegség. Heard azonban ignorálta ezeket a szabályokat, sőt, hazudott a hivatalos papírok kitöltésekor, így illegálisan vitte be a két kiskutyájukat az országba. Ez kiderült, és akkora botrány lett belőle, hogy a pár kénytelen volt egy videóban nyilvánosan elnézést kérni, hogy elkerüljék az amúgy kijáró több éves börtönbüntetést.)

Itt, és aztán Depp Jimmy Kimmelnél való szereplésénél  is egyértelmű volt, hogy ez a Johnny már nem az a Johnny. Ez a Johnny Depp, akit itt látunk, egy kiábrándítóan nagyképű, a törvényeket semmibe vevő, sztárallűrös, kicsit széteső, a jómódú, ötvenes nyugati férfiak tipikus problémáit felvonultató ember. Márpedig egyetlen bombabiztos módja van annak, hogy megszűnjünk különcnek lenni: ha épp olyanná válunk, mint mindenki más.

f1088144995380aba93cb7c68f8f4eae52f8fe206a8cc5c6e6b95c1b1a8e4d73

 

 

 

 

 

 

 

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s