Harry Potter nyomában Skóciában

A Harry Potter rajongók világszerte számtalan helyen léphetnek át egy hosszabb-rövidebb látogatás erejéig a varázsvilágba, Londontól egészen az orlandói Wizarding World of Harry Potter parkig. Azonban ha Harry szülőhelyére szeretnél látogatni, és megtudni – sőt, testközelből átélni – mi inspirálta J. K. Rowlingot a varázsvilág megalkotásában, egészen Skóciág kell utaznod.

Emlékszem a kiábrándító érzésre, amikor Londonban járva először látogattam el a kilenc és háromnegyedik vágányhoz. Persze az izgatottság megvolt, de a falban  eltűnő kocsi előtt fotóhoz sorakozó tömeg, a szuvenírbolt, a hétköznap reggel dolguk után siető utazók és a hangosbemondó tárgyilagos hangja egyáltalán nem varázsolt el. Egy évvel előtte New Yorkban a Harry Potter: The Exhibition világa viszont kétségtelenül meggyőző volt: nagyra nyílt szemekkel el-elfelejtettem egy pillanatra, hogy valójában a Times Square-en vagyok, és ezzel az örömsikolyokból ítélve nem csak én voltam így. Az egész persze egy teljesen mesterséges vidámparki látványosság szintjén mozgott, nem sok autentikus tartalommal (elsősorban a filmből vett kosztünök, díszletek), viszont el kell ismerni, hogy vidámparki látványosságnak valóban elsőrangú volt.

Skóciában, és azon belül Edinburghban az a jó, hogy nem kell választanod hitelesség és élmény között: a varázslat és a valóság itt egyazon alakban jelenik meg. Miközben a város kockaköves utcáit és szűk sikátorait járod  Rowling nyomait követve, úgy érzed, magad is átitatódsz a mágiával. Nézzük, hová érdemes mindenképpen ellátogatnod!

 

Ahol megszületett: The Elephant House

smoke (1 of 1)-5

Az Elephant House az az edinburgh-i kávézó ( Nicolson’s Café mellett), ahol Rowling a Harry Potter és a bölcsek kövét írta. Egyedülálló anyaként, miközben épp egy tanári kurzust végzett az edinburgh egyetemen, nehéz volt időt találnia az írásra, így valahányszor séta közben sikerült elaltatnia az akkor csecsemő Jessicát, beült egy kávézóba, hogy kihasználja a csendes pillanatokat. Legtöbbször ide, az Elephant House-ba.

A kávézó ma is ugyanott található, és az ediburghi kastély mellett a turisták legkedveltebb célpontja. Ha itt jártok, mindenképpen menjetek el a mosdóba, ami önmagában is látványosság: a falakat teljesen beborítják a Harry Potter rajongók falfirkái, szignói, üzenetei. Pár napja olvastam a helyi hírekben, hogy a menedzsment immár végképp feladta az ellenük való harcot. Talán jól jönne szegényeknek egy firka-taszító bűbáj.

Ami inspirálta 1: Greyfriars Kirkyard

grey (1 of 1)

McGonagall, Tom Riddle. Ismerősek ezek a nevek? Edinburgh lakosainak is, de nem a Harry Potter könyvekből. William McGonagall híres-hírhedt skót költő (érdemes elolvasni a Wikipédia oldalát), Tom Riddle  pedig XVIII. századi helyi nemes volt. További közös pont, hogy mindketten a Greyfirars temetőben nyugszanak… már amennyire a turisták hagyják őket.

A Greyfriars templom és sírkert Edinburgh központjában, az Elephant House-tól egy saroknyira található. Rowling gyakran jött ide sétálni, kicsit kinyújtóztatni az írás közben elgémberedett végtagjait. Viszont az írói agy séta közben sem pihen: a sírokon olvasható nevek bizony belekerültek a könyvekbe.

A temető egyébként saját jogán is híres mint a világ egyik legszellemjártább helye. Legnevezetesebb lakója a Mackenzie kopogószellem: neki köszönhető, hogy a temető több része is szigorúan le van zárva a látogatók elől, miután megmagyarázhatatlan incidensek során a temetőben éjjel menedéket kereső hajléktalanok, valamint szervezett éjjeli túrákon résztvevő látogatók közül többen megsérültek, rosszul lettek.

Ami inspirálta 2: Edinburgh sikátorai

Zsebpiszok-köz nevű sikátor (az angol eredetiben Knuckturn Alley) ugyan nincs Edinburghban, azonban a híres close-okat (kb. a magyar ‘köz’ megfelelője) járva egyáltalán nem lenne meglepő, ha Lucius Malfoyba futnánk, amint éppen sötét ügyleteit intézi.

Ami Inspirálta 3. : George Heriot’s School

lamp (1 of 1)

Sok cikkben csak ‘az igazi Roxfortként’ emlegetik az iskolát, amely alapján Rowling megalkotta a könybeli Roxfortot. Állítólag az Elephant House kávézóban lévő az asztaltól, ahol írás közben ült, az ablakon át egyenesen rálátott a tornyos, XVII. századi épületre.

A George Heriot iskolában a tanulókat ma is négy házba osztják: Lauriston (színe a zöld), Greyfriars (fehér), Raeburn (piros) és Castle (kék).

Amit láttunk a filmben: Glenfinnan viadukt és egyéb külső helyszínek Skóciaszerte

smoke (1 of 1)-8

A Harry Potter és a Titkok kamrája repülő kocsis jelenetében, amikor a Roxfort Expressz váratlanul a hátuk mögött bukkan fel a hídon, a Glenfinnan viaduktot láthatjuk. Valamint azt is tudjuk, hogy a Roxfort messze fent van északon, hiszen majd egy napot vonatoznak a diákok, mire megérkeznek az iskolába. Ebből, valamint a több jelentben szereplő ikonikus skót helyszínekből (pl. a Glencoe-völgy, ahol a Hagrid kunyhója körüli jeleneteket vették fel) tudhatjuk: a Roxfort Skóciában van.

 

Ahol befejezte: Balmoral Hotel

smoke (1 of 1)-4

Habár az első könyv írásakor az akkor még teljesen ismeretlen és épp munkanélküli Rowling még nyugodtan beülhetett írni egy kávézóba, mire a hetedik részbe kezdett, már világszerte csúcson tombolt a Harry Potter láz. Nem csoda hát, hogy kicsit el szeretett volna vonulni a világtól, hogy csendes alkotói magányban fejezze be a könyvet. Az elvonuláshoz pedig nem is választhatott volna más helyszínt, mint a leghíresebb (és legdrágább) hotelt abban a városban, ahol anno elkezdte írni a regényfolyamot.

A Balmoral Hotel tornya és tekintélyes homlokzata uralja Edinburgh főutcájának, a Princes Streetnek a látképét. Itt, az Elnöki lakosztályban – ami azóta a J. K. Rowling lakosztály nevet viseli – fejezte be az írónő a Harry Potter és a Halál Ereklyéit. Amikor elkészült, akkor úgy gondolta, a pillanatot érdemes graffitivel megörökíteni, így filcet ragadott, és az egyik szobor aljára ráírta: ‘J. K. Rowling ebben a szobában (552) fejezte be a Harry Potter és a Halál Ereklyéinek írását 2007 január 11-én.’

How cheeky, mondaná egyik skót barátom.

Ahol otthagyta a kezenyomát: City Chambers 

smoke (1 of 1)

A Royal Mile a fő turistacsapás Edinburghban: ez a kanyargós, üzletekkel telepakolt utca (Abszol út, valaki?) vezet fel a kastélyhoz, és itt található a City Chambers is J. K. Rowling – és közvetlenül mellette Ian Rankin- tenyérlenyomatával.

Ha megvennéd angolul: Transreal fiction

smoke (1 of 1)-6

Titkos, bűnös szenvedély számomra ez Chandelmaker row (Gyertyaöntő-sor) színes üzletbejáratai közt megbúvó  könyvesbolt – valahányszor betérek, nem elhanyagolandó mértékű kár keletkezik a bamkszámlámon. De ki tudna ellenállni olyan címeknek, mint hogy ‘101 illusztrált mód arra, hogyan öljünk  meg egy zombit’? 

A Harry Potter könyvek mellet főként a fantasy és sci-fi műfajába tartozó kincsekre bukkanhatunk, de steampunk szerelmesei is biztosant találnak maguknak olvasnivalót.

 

 

Megj. : Minden fotó és szöveg a sajátom. Minden jogra igényt tartok. 

3 Comments

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s