Edinburgh: Pro és kontra

Edinburgh sok, a külföldre költözést fontolgató  – vagy már külföldön élő – magyar által számításba vett úticél. Ezt onnan is tudom, hogy többen kérdezősködtetek, érdeklődtetek, milyen itt élni, mi az, amit szeretek benne, és mi az, amit kevésbé. Nektek, érdeklődőknek szól ez a cikk.

Nem akarom ismételni magam, hisz egyszer már írtam Edinburghról. Akkor viszont csak azt szedtem össze, miért is jobb, mint London. Most igyekszem pro és konrta bemutatni, miért és kinek lehet ideális letelepedési célpont.

Kezdjük egy jó hírrel: ahhoz, hogy az Egyesült Királyságban huzamosabb ideig tartózkodj és munkát vállalj, jelenleg a magyar útleveleden kívül semmilyen papírra nincs szükséged. Nem tudni, ez meddig lesz így, de jelenleg ez a helyzet. Nagy könnyebbség ez tehát az Egyesült Államokhoz vagy Ausztráliához képest. Arról nem is beszélve, hogy hazalátogatni is jóval egyszerűbb és anyagilag kevésbé megterhelő Európán belül, mint a világ túlfeléről.

Edinburgh Skócia fővárosa, és ettől elvárható mértékben kiépített az infrastruktúrája ami a közlekedést, kórházakat, szolgáltatásokat illeti. Újabb jó hír, hogy nem csak kiépített, hanem eddigi tapasztalatok alapján működik is. A város lakossága kb. félmillió fő, ami a nagyvárosokra iszonnyal tekintők számára sem egy elrettentő méret. Viszont aki a városi életformában mozog kényelmesebben, az is otthonra találhat itt.

Nézzük a további érveket és ellenérveket:

Pro: Angol nyelvterület. Juhé.

20 (1 of 1)

Kontra: Abban, hogy valóban angol nyelvterület, az ideköltözésem első pár hónapjában sokszor kételkedtem. Akárki akármit mond az írekről vagy az ausztrálokról, akkor is a skót akcentus a legdurvább.

De nem csak az akcentus a probléma, hanem egy sor szó, kifejezés, amit napi szinten használnak, viszont iskolában nem tanítják neked sehol. Nyiss ki egy Irvine Welsh könyvet valahol találomra, és ha  már az első mondatok gondot okoznak, akkor érdemes kicsit jobban elmerülnöd a skót nyelv szépségeiben, mielőtt kijössz. (Edinburgh mondjuk nem annyira súlyos, mint Glasgow: egy ismerősöm megfogalmazása szerint a glasgow-i akcentus “az angol nyelv poklának legmélyebb bugyra”.)

Egyébként is: gondolom, máshol sokan elmondták már, de nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy legalább egy középfokú nyelvtudás nélkül ne is indulj neki! Naponta jönnek a posztok a kinti magyarok Facebook oldalára angolul egyáltalán nem vagy nagyon kicsit beszélő honfitársaktól, akik hónapok óta nem találnak munkát, és sok reményük sincs, hisz mindenben másokra vannak utalva. Persze az ember segít, amikor tud, de ilyen helyzetben elég nehéz segíteni, hisz nem lehetsz állandóan ott valaki melletted.

Mi fogsz csinálni, ha váratlanul felhívnak munkaügyben? Ha ügyeket kell intézni? És ha fel is vesznek, hogyan fogsz kommunikálni a munkahelyeden? Ezek eleinte még egy erősebb nyelvtudással is megterhelőek a rengeteg ismeretlen tényező miatt, nem hogy nyelvtudás nélkül.

Pro: Közlekedés

Edinburgh buszhálózata legendásan jó. Lefedi az egész várost és vonzáskörzetét, a buszok sűrűn és elég megbízhatóan járnak.

Az időjárás ellenére sokan bicikliznek is. Vannak jól kiépített bicikliutak, noha inkább aIMG_1281 “kertek alatt”, mint a belvárosban. Ha a városban vagy a környékén laksz, itt is dolgozol és a munkádhoz amúgy nincs rá szükséged, akkor autót tartani felesleges luxus.

Kontra: A jól kiépített infrastruktúrának megvan az ára. Egy út másfél font (mai áron kb. 600 forint), napijegy 4 font. A dolgozó havi bérlet 50 font. Viszont cserébe nincsenek zónák, ez az 50 font mindent lefed.

Pro: Zöld.

Igen, egész Nagy-Britanniára jellemző, hogy sok a zöld terület: szeretik a kerteket, parkokat, sok száz évre visszamenő kultusza van a vidéki életformának és vele minden kellékének. Ez a városokban is kifejezésre jut, Edinburghban különösen. Nem tudsz úgy elsétálni pár háztömböt, hogy valamilyen parkba, golfpályába, a városból kivezető ösvénybe ne ütköznél. Mindemellett ott van a városi élet minden kényelme: az üzletek közelsége, a szárakozási lehetőségek könnyű elérhetősége és széles választéka.

Pro: Tengerpart.

Edinburh és Skócia mellett számomra hatalmas súllyal esett latba a tenger közelsége. Ez ugyan teljesen szubjektív szempont, ám megfontolandó, hogy bármilyen stresszhelyzetben sokat segít, hogy ki tudsz menni futni, sétálni a partra.

Pro: A lakhatás jóval  olcsóbb mint Londonban. Mi ketten lakunk kétszobás lakásban, és fejenként fizetünk 250 fontot plusz a rezsi. Ez mondjuk itteni viszonylatban nagyon olcsónak számít – a város szélén lakunk, majdnem a körgyűrűnél, de busszal kb. 25-30 perc a központ. Az átlag inkább 300 font/fő plusz rezsitől indul, ez mindenhol saját szobát takar. Bútorozott másfél szobás lakást 500-550 fonttól lehet bérelni, ehhez jön a council tax (önkormányzati adó, benne van a víz, és a szemét elszállítása), ami meg tudja dobni akár  további 70-100 fonttal is a havi fix költséget. A rezsire egy kisebb lakás esetén télen legalább 150 fontot kell számolni havonta, nyáron ez kevesebb, mint a fele.

Kontra: Drágább, mint Glasgow, vagy más kisváros. Igaz, eszerint a felmérés szerint, miután mindent kifizettél, a UK-n belül Edinburghban marad a legtöbb pénz a zsebedben. Hisz igaz, hogy drágább Glasgownál és sok kisebb településnél, a bérek viszont átlagosan magasabbak. (Ezt tanusíthatom, az óránkénti béremhez csak azért jön extra pótlék, mert Edinburgh központjában dolgozom.) Londonban viszont annyira elszálltak az árak, hogy hiába keresel többet, ez egyáltalán nem kompenzálja a plusz kiadásokat.

Pro: Kulturális élet

18 (1 of 1)

Egész nyáron fesztiválok érik egymást (Edinburgh Fringe, Edinburgh International Film Festival, Edinburgh International Book Festival, hogy csak a legjelentősebbeket említsem), és rengeteg a kisebb színház, független mozi, tematikus pub, múzeum (amelyek nagy része ingyenes), történelmi nevezetesség, galéria, kiállítóterem. Emellett Edinburgh jelentős egyetemi város is.

A Fringe fesztivál augusztusba zajlik, és igazság szerint a kontra érvek mellett is meg kell említenem, hosz a tősgyökeres edinburghiak rühellik, hogy ilyenkor elözönlik a várost a világ minden tájáról érkező turisták, hogy két hónapig lehetetlen albérletet találni, és hogy komoly tömegeken kell átvágni minden nap a munkából hazafelé tartva.

Pro és Kontra: A földrajzi elhelyezkedésből fakadó sajátosságok

Nem kellenek ahhoz komoly földrajzi ismeretek, elég ránézni a térképre, hogy megállapítsuk: szigetországról beszélünk, és Edinburgh valahol Koppenhága magasságában helyezkedik el, tehát meglehetősen északon. Sok a csapadék, és az éghajlat egyértelműen nem trópusi. Kemény, Közép-Európára jellemző hidegek ugyan nem szoktak lenni, viszont húsz foknál melegebb sem nyáron. Az időjárás nagyon változékony, nem puszta szófordulat az egy nap alatt négy évszak: simán elképzelhető, hogy reggel havazik, dél körül szemerkél az eső, délután pedig már hétágra süt a nap- vagy éppen fordítva.

fogg8 (1 of 1)Az északi fekvésből adódóan télen hosszúak az éjszakák (november és február között főként, már fél négy körül sötétedik és csak nyolc után lesz világos), nyáron (áprilistól szeptemberig) viszont az az érzésed, sosincs sötét, mert a napforduló környékén este tizenegykor még világos van, és hajnali négykor pedig már megint fent a nap. Bár az előbbitől, az állandó sötéttől többen tartanak, valójában a nyár eleji időszak engem és sok más, délebbi fekvéshez szokott ismerősöm jobban megvisel: mivel az agyad számára állandóan nappal van, napokig nem igazán tudsz kellő mennyiségű alvást produkálni, míg végül annyira lefáradsz, hogy bármilyen helyzetben képes leszel elaludni, világosság ide vagy oda.

Véleményem szerint az egyik legfontosabb, ha nem a legfontoabb tényező, hogy ezekkel a természeti adottságokkal te hogy passzolsz össze, hisz akármennyire király az életszínvonal valahol, ha az év felében depressziós leszel a napfényhiány miatt. (Igaz, ha már kicsit megvetetted a lábad, akkor egy hosszabb január-februári utazással könnyű átvészelni a telet valami mediterrán vagy trópusi országban. Erről bővebben itt.)

Megj.: Minden fotó a sajátom

3 Comments

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s