Mi az, amit az utazástól NEM fogsz megkapni

 

És mi az, amit igen.

Dúl az utazási láz. A rengeteg repjegyekre, üdülési csomagokra, last minute ajánlatra szakosodott weboldalnak köszönhetően sosem volt még ilyen egyszerű és olcsó utazni. Emelett az elmúlt egy-két évtizedben mind jobban elterjedt az a nézet, amely szerint:

 a, a pénzünk legjobb helye az élményekben van

b, az utazás valamiképpen teljesebbé, érdemesebbé teszi az életet (bármit is jelentsenek ezek a kifejezések)

c, az utazás más – jobb – emberré tesz.

IMG_3484
Kép forrása: saját

Kezdjük az elsővel, az élményekkel. Igen, tagadhatatlan, hogy az utazás során lesznek élményeid, ilyenek vagy olyanok. Az azonban, hogy hogyan éled meg az élményeket, kizárólag attól függ, amit magaddal hozol. Már úgy értsd, hogy agyban. Mondok példát is.

Tegyük fel, hogy nem egyedül utazol, hanem kisebb társasággal. Autóval mentek, és bár előre megnéztétek az útvonalat, valamint gps-etek is van, valahogy mégis elkeveredtek. Eredetileg egy reneszánsz kastélyt akartatok megnézni, amiről már sok lélegzetelállító képet láttatok a neten, de végül egy félig kihalt bányavárosban köttök ki. A csapat egyik fele idegesen nyomkodja a gps-t, azt keresvén, hogy hol kanyarodtatok rossz felé, és hogy keveredtek ki innen a leggyorsabban, a másik fele kiszáll az autóból, és felfedezőútra indul az elhagyatott bányaterületen.

Azon kívül, hogy egy klasszikus horrorfilm-alapfelállás, még egy dologra rávilágít a szituáció: az utazás nem csak külső, fizikai, hanem lelki képesség is. Édesapám írt egyszer egy cikket arról (most ha meggebedek, se találom), hogy mi a különbség túra és kirándulás között, és ehhez hasonlóan utazás és üdülés, nyaralás között is van különbség.

A nyaralásnak általában egy meghatározott célpontja van. Megtervezed, hová mész, hogy jutsz el oda, hol fogsz lakni, és nem, vagy csak kis mértékben szándékozol ettől eltérni. Célja elsősorban a kikapcsolódás.

Az utazásnak gyakran több célpontja, állomása van, és mindig hagy kisebb-nagyobb teret az improvizációra. Mert számomra ez az, amitől az utazás igazán utazás lesz: a váratlantól, az előre nem láthatótól, a nem tervezettől. Ha ezt nem fogadod örömmel, sőt, esetleg irtózol is tőle, akkor sanszos, hogy valójában nem utazni, hanem nyaralni szeretsz. (Amivel mellesleg nincs semmi baj. Ki ne szeretne nyaralni.)

1206_573136002709416_86696975_n
Kép forrása: Pinterest

Egyszóval, ami az egyik embernek egy váratlan, mély élmény, a másik embernek pusztán egy szörnyű élmény. Hogy minek látjuk, az végső soron nem magán az élményen múlik. A nyitottság belőlünk kell, hogy jöjjön, mert semmiféle utazás nem tud egyszerre és alapvetően változtatni azon, akik vagyunk. (Mindenkinek ismerős a klasszikus eset, amikor magyar turisták Isztambulban is megszállottan rántotthúst akarnak enni.)

Ehhez kapcsolódik a második pont, hogy az utazás teljesebbé, értelmesebbé tenné az életet. Megint csak: kinek az életét, ugye. Ez engem sokaknak arra a nézetére emlékeztet, hogy a gyerek tenné teljessé az életet. Nem, az utazás – vagy a gyerek- önmagában nem fogja “teljesebbé” tenni az életed. A te hozzáállásodon több múlik. Ha szeretsz utazni, utazz. Ha otthon szeretsz ülni, sorozatokat nézni, és téged ez tesz elégedetté, tedd azt. És ha te a szülésben éled meg a kiteljesedést, szülj sokat. (Sőt képzeljétek, van, aki kombinálja is a hármat, le horreur.) Én határozottan azt gondolom, hogy végső soron prediszponálva vagyunk arra- genetika, családi minták stb. – hogy milyen élreforma tesz boldoggá minket. És ezt a tudomány is így gondolja: némely emberbe állítólag genetikailag kódolva van a folyamatos mehetnék (a családomat elnézve ez teljesen hihető), míg másokban ez nem, vagy kevéssé érvényesül. Gáz akkor van, amikor szeretnél valamit megtenni, de nem tudod. Vagy nem mered – és emiatt haragszol mindenkire és mindenre.

Boldog ember az, aki végül felismeri és megéli azt a sorsot, ami a lénye mélyéről fakad, és nagyon szerencsétlen, aki a társadalmi normáknak engedve, az önismeret hiányából vagy fiatalságából, tapasztalatlanságából fakadóan olyan életet kénytelen élni, ami teljes ellentétben van a természetes vágyaival. (Szerencsére persze nem egyetlen kizárólagos út létezik senki számára, de a kört azért mégsem lehet négyszögesíteni.) Az egyedül történő utazás küzelebb hoz önmagadhoz, és mivel rengeteg mintával, életformával találkozol, kevésbé leszel hajlamos engedni a külső nyomásnak, mert tudod, hogy nem csak az az egyetlen üdvozítő út, amit a legtöbben követnek.

Végül a harmadik pont. Igen, az utazás, egy ponton túl, megváltoztat. Ez a pont nem az,

11141280_10205706629198773_7037289845133035573_o
Fotó: saját

amikor kiruccansz Bécsbe adventolni vagy Párizsba lefotózni az Eiffel-tornyot. Sokkal inkább ott kezdődik, hogy hirtelen a saját erődre és eszedre – nem pedig a szüleidére, a barátnődére vagy a párodéra – támaszkodva kell feltalálni magad egy teljesen ismeretlen helyen vagy helyzetben. Ehhez pedig nem is szükségszerűen kell utazni, noha az utazás természeténél fogva gyakran szembesít ilyen helyzetekkel. (Nyilvános vécék Ázsiában, valaki?) Szinte már-már elkerülhetetlen, hogy ha sokat utazol, megtanulsz megállni a magad lábadon. Nem véletlen, hogy ez elmúlt századokban divat volt a serdülőkorból kilépő ifjakat pár hónapos – vagy akár éves – nagy európai körútra küldeni.

És aztán olyan is van, hogy az utazás nem csak jót, hanem rosszat is kihoz az emberből. A változásban csak a változás adott, hogy pozitív vagy negatív, az már a konkrét személyen múlik. Ha sokat utazol, nagyon könnyű mindent viszonylagosnak, múlandónak látni. (Buddhisták előnyben.) Könnyen hozzászoksz ahhoz, hogy magad is meg tudod oldani a dolgokat, és elfejted, hogy néha jó együttműködni másokkal, nem azért, mert szükséged van rá, hanem az együttműködés öröméért.

Másokkal együtt lenni csak úgy tudsz, ha néha-néha azért megállsz egy pillanatra.

Featured image: saját.

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s