Sydney, eső, magyarok – Ausztrália 1. rész

Amikor anno New Yorkba utaztam, a reptérre való megérkezésünkkor földrengés rázta meg a földrengést egyébként ritkán látó Keleti partot. Aztán pár nap múlva bemondta a tévé, hogy a város felé tart, és minden valószínűség szerint el is éri azt a Karib-térséget is végigpusztító Irene hurrikán. Ehhez képest a Sydneyben – szintén szokatlannak számító – két napos szakadatlan felhőszakadás, amely üdvözölt, legkevésbé sem lepett meg. A skóciai életnek egyébként is az az előnye, hogy az ember megtanulja a hangulatát függetleníteni az időjárástól, és igen rugalmas lesz kültéri terveiben.

Legelső napon azért még annyi ideig tűrtőztette magát a zápor, hogy volt időnk körbesétálni az Operaházat és a botanikus kertet, délután azonban, amikor épp a kínai negyedben vadásztunk ebédre, leszakadt az ég.

Még mindig kómás voltam a repülőút után – ha huszonnégy órát töltesz folyamatosan repülőn, tizenegy időzónát átszelve, akkor az odalenti valóságnak is furcsán lebegő érzete lesz egy időre -, így az Operaház előtt állva és fényképezkedve elég hihetőnek tetszett a teória, hogy tulajdonképpen egy utikönyv lapjaira sétáltam be. (Mínusz a szövegbuborékok persze… Noha milyen sokat segítene az életben, ha segítőkész kis színes buborékban magyarázó szöveg jelenne meg az utcák épületek, emberek (!) mellett.)

IMAG0568
Tea az Operaház mellett, a helyszínt figyelembe véve meglepően olcsóért. És ráadásul még jóféle is.

 Sydney belvárosa azért persze annyira nem különbözik más, észak-amerikai vagy európai tengerparti nagyvárosoktól: a legnagyobb eltérés a szuvenírshopok kínálatában és a pálmafák számában van. Ha viszont kijjebb merészkedünk – mi az egyik kertvárosban, a barátnőm anyósánál laktunk, köszönet neki mindenért ezúton is még egyszer -, akkor már szembeötlőek a különbségek:

IMG_2778
Nekem reggel nyolckor még a szemem is alig van nyitva, de a szexi ausztrál csávók már félmeztelenül rajzanak a strand felé. A kamerát is majdnem elejtettem.

Az üdítően aululöltözött helyieket leszámítva másik nagy külonbség az volt, hogy a rossz időt kihasználva intenzív szociális életet éltünk ezalatt a Sydneyben töltött pár nap alatt, így elég jó betekintést kaptam abba, hogy élnek itt magyar családok, kisebb közösségek, és rengeteg olyan tapasztalattal gazdagodtam, amit biztos vagyok benne, hogy remekül használni tudok majd különféle írásokban. És hogy miért mondom, hogy ez különbség? Nos, Edinburghban valamiért úgy alakult, hogy nem vesznek körbe magyarok: a baráti társaságom nemzetközibb már nem is lehetne. Ennek oka az, hogy az elmúlt időben nem olyan kritériumok alapján válogatom a barátimat, mind a nemzetiség, kor vagy nem. Míg – ha szigorúan szociológiai szempontból nézzük – otthon meglehetősen egysíkú volt a barátaim összetétele (nagyjából velem egykorú magyar anyanyelvű nők), addig itt kint inkább olyasmikere vagyok hajlamos fókuszálni, mint hogy 1, ne untassanak; 2, megbízhatóak legyenek; 3, ne legyenek seggfejek. Az egyéb jellemzők teljesen esetlegesek.

Sydneyben viszont nagyon érdekes volt a külföldön élő magyar közösségekkel megismerkednem – közösség nekem pl. egy nagyobb baráti kör, ahol mindenki ismer mindenkit -, hisz nekem most ez számított “külföldnek”, a megszokott életformámtól eltérőnek. Néha át kell utazni a fél világot ahhoz, hogy az ember honfitársakra találjon -és külföldinek érezze magát köztük.

IMG_2829
Sydney Harbour

Katt a mini képekre szövegért és nagyobb felbontásért!

IMG_3021
A kínai.
IMG_2934
Operaház és pálmafák: Sydney in a nutshell.

 

Minden fotó a sajátom- Ha valamelyik megtetszik, használd nyugodtan, mindössze arra kérlek, linkeld be a blogot, mint a képek forrását.

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s