Férfiak, akiktől a legtöbbet tanultam a női princípiumról

Spoiler alert: Ákosról nem esik szó a cikkben. Viszont ha már divat lett a női princípiumról beszélni, akkor a torkánál akarom megragadni az alkalmat, hogy végre megírjam ezt a posztot a kedvenc reality showról, és hogy mi mindent tanultam belőle. Receptre írnám fel minden önértékelési-önelfogadási problémákkal küzdő nőnek, sőt, szimplán minden nőnek.

Hetedik évadján túl jár az UK-ban és Amerikában népszerű RuPaul’s Drag Race című reality show. Ha RuPaul showját nem is, de a mintájául szolgáló America’s Next Topmodell című realityt nálunk is sokan ismerik, pláne, hogy magyar változata is futott anno a Viasaton. A két show közt egyetlen – nem mindig apró – különbség van: a Drag Race versenyzői férfiak, nőnek öltözve: nem Amerika következő topmodelljét, hanem Amerika következő drag szupersztárját keresik ugyanis.

Mi az a drag, ki az a drag queen? Magyar megfelelőként a “nőimitátort” (angolban female impersonator) szokás használni, ami nem túl szerencsés, mert szónak egyrészt pejoratív csengése van, másrészt nem is fedi a valóságot. RuPaul maga mondta egyszer, hogy egyértelműen nem nőket imitál, hiszen a valóságban egyetlen nőt sem ismer, aki húsz centis sarkakat, másfél méteres parókát és latex kezeslábast viselne. A néhol használt magyar “pucckirálynő” kifejezés talán a legtalálóbb. Egy végletekig feszített és így (sokszor, de nem feltétlenül) komikus nőiesség, amit ők megjelenítenek, és ez által lehetővé teszik, hogy mi is nevessünk és elgondolkozzunk a saját szerepeinken. Fontos még megjegyezni, hogy a drag queen nem teljesen egyenlő a transzvesztitával, habár a határok összemosódnak. Az különbözteti meg tőle leginkább, hogy a drag a  puszta beöltözésen túl egy művészeti ág: a drag queenek beöltözésének célja a szórakoztatás. A drag queenek többnyire nem transzneműek (és nem és feltétlenül homoszexuálisok, bár nagy részük az), azaz nem érzik magukat a másik (női) nemhez tartozónak, számukra ez egy szerep. (Alkotóként nekem külön érdekes megismerni, hogyan alakítják ki a női személyiségüket, honnan veszik az inspirációt, a sajátos gesztusokat, a sokszor csak rájuk jellemző stílust. A cikk végére belinkelt dokumentumfilmben erről is szó esik.)

 1. Nőiesség ≠ nőiség
920x920
A hetedik évad nyertese, Violet Chachki, aki férfiként és nőként is gyönyörű.

Az első dolog, ami szerintem mindenkit mellbe vág, az egyik első gondolat, ami a képernyő elé leülve megfogalmazódik, hogy “basszus, ez a hapsi nőiesebb, mint X.Y (tetszőleges nőismerősünk)”; “a francba, hogy lehetnek jobb lábai, mint nekem”. Aztán lassan leomlik az sokunkba pici gyerek kortól belenevelt meggyőződés, hogy a nők a “szebbik” nem, a férfiak az “erősebbik” nem. Vannak gyönyörű nők, és vannak gyönyörű férfiak, és vannak, akik férfinak elképesztően rondák, de káprázatos nők (RuPaul maga a legjobb példa), és vannak helyes srácok, akik nőként katasztrofálisak, és van az a millióból talán egy (lásd Violet, a fenti képen), aki egyszerűen csak gyönyörű, nemek ide vagy oda.

Azért, mert nők vagyunk, nem kell feltétlenül a hagyományos nőiességet és szépséget hajszolnunk: a saját nyelvünkre lefordítva, a saját választásunknak megfelelően fejezhetjük ki a nőiességünket, ha szeretnénk.  Mentőövként meg mindig ott van Willam felismerése: “De jól néz ki. A francba, most akkor a vicces csajnak kell lennem, nem a csinosnak.”

2. Express yourself

A második gondolat, ami bennem megfogalmazódott, hogy “de szeretnék így öltözködni“. Bár az tény, hogy a női öltözködés nagyobb szabadságot tesz lehetővé, és sokakat ez is motivál, amikor elkezdenek nőnek öltözni, a showt nézve rá kellett jönnöm, hogy még így is nagyon leszűkített a tér, amiben a hétköznapokban mozgunk, mozoghatunk. Természetesen nem az időnként totál WTF?! fellépőruhákra gondolok, hanem arra a természetességre és szabadságra, amivel a drag queenek a ruháikban, megjelenésükben kifejezik a személyiségüket. Valljuk be, bármely tumblr_n8r0fsUjUy1tns60bo1_500időpillanatban az utcán körülnézve maximum a személyiség hiányának kifejezésével találkozhatunk, még az ún. “fashion-conscious” réteg nagy része is inkább magazinok és online divatoldalak álláspontját mutatja, mint egy egyéni sztorit.

Igen, mondhatnánk, a drag queenek a színpadon kívül nem öltözködnek ennyire extravagánsan – noha Alaska vagy Jinkx Monsoon civil outfitjeit megnézve ezzel simán lehet vitatkozni -, mégis, számomra rettentően inspiráló volt a show abból a szempontból, hogy merjek hordani (még)bevállalósabb darabokat.

2. No shade, no T

Mi nők elég sok szart vagyunk képesek egymásra pakolni. Mostanában olvastam valahol, hogy a legtöbb fájdalmat nem a férfiak okozzák a nőknek, hanem nők okozzák egymásnak, és ebben nem nehéz meglátni az igazságot, hafMvQUSJ mindannyian akár csak a saját életünket vesszük alapul. (Férfiakat sem kell persze félteni, de ez egy külön cikket érdemelne.)

Ami számomra mindig megemészthetetlen volt, az “öribarátnők” és hátbaszúrkálás klasszikus esete, habár szerencsére csak elég későn találkoztam személyesen ezzel a jelenséggel. (De akkor hatványozottan.) Valahogy mindig előnyben részesítettem az olyan kapcsolatokat, amik játszmázásoktól mentesek; ahol meg lehet mondani a másik arcába, mi a szitu, és nagyon hamar kiléptem az olyanokból, ahol nem ez volt a helyzet.

Ha valami nem tetszik, nem kell hozzá jó képet vágni, és aki nem tudja elfogadni a saját gyengeségeit és nevetni rajtuk, azzal amúgy sem érdemes…

3. Fontos a kiállás…

85c57bbd5eb173779f1d4ea1665dcbf0

Az esetek 99 százalékában egy megfelelő fellépéssel a legpocsékabb helyzetből is jól lehet kijönni. Ezeknek a lányoknak a többsége egy tíz perccel ezelőtt összeragasztott papírmasé ruhát is úgy ad el a színpadon, mintha a legújabb McQueen lenne. Ez egy isteni, ám tanulható tehetség.

4.  … de ne támaszkodj pusztán a megjelenésedre.

Mert még ha tökéletes is a külsőd, nagy eséllyel van legalább még egy ugyanolyan  – ha nem még inkább – tökéletes külsejű nő a buliban. Sőt, a világ tele van gyönyörűbbnél gyönyörűbb nőkkel, plusz akármilyen topmodell-genetikával rendelkezel, úgyis lesz, akinek a kis tömzsi energiagombóc jön majd be a pultnál, és ez így van jól.

A showban rendszeresen elhangzó kritika, hogy valamelyik szuper adottságokkal rendelkező versenyző csak a megjelenésére épít, de hiányzik belőle a humor, a személyiség, az előadói véna. Én azt kívánom, bárcsak minden 15-18 éves lány mellett lenne egy ilyen zsűri, aki elmondaná neki, hogy a külső adottságok olyanok, amilyenek, nem érdemes túl nagy hangsúlyt fektetni rájuk: inkább azt találd ki, mi érdekel, miben vagy igazán jó. Azaz érdemes már viszonylag korán inkább a személyiségre gyúrni, mert a testi adottságok… nos, úgyis adottak.

5. Kimeríthetetlen kreativitás és leleményesség

drag
Alaska Thunderfuck az 5. évadban.

A versenyzők sokszor egészen elképesztően, már-már szuperhumán módon kreatívak. Nem elég, hogy sminkmesterek, jelmeztervezők, varrónők, színészek-táncosok-énekesek-humoristák, de mindezt sokszor korlátozott források igénybevételével, szűkös időkeretek között kell bizonyítaniuk. Nagy kedvencem ez az estélyi, amit Alaska nejlon csomagolópapírból dobott össze az ötödik évadban. A treasure-from-trash olyan skill, ami szerintem a nőiség egyik legalapabb alkotóeleme.

+ 1: FIERCE

Ha egy szóban kellene összefoglalni, akkor ez lenne az a szó. A fierce-re a szótár a tüzes, vad, szenvedélyes, ádáz megfelelőket dobja ki, nekem ezek közül leginkább az ádáz tetszik azzal a kis, önmagát nem túl komolyan vevő fricskával.

A Cambrige Dictionnary magyarázata szerint a fierce szó egyszerre jelent erőszakosat és ijesztőt, valamint erőset, erős érzelmeket és energiát megjelenítő valakit. Nőt, az esetünkben.

 

Akit bővebben érdekel a drag téma, annak melegen (muhaha) ajánlom a Jinkx Monsoon életéről és eddigi pályájáról szóló dokumentumfilmet.

3 Comments

 1. tollampapírom

  Akartam nyomni egy kedvelés gombot, de nem találom. Nagyon érdekes ez a poszt, ahogyan egy szimpla tv-műsorban ennyire pontosan megláttad a lehetőséget a tanulásra, ahogyan felfedezted a párhuzamokat.

  Én is a játszma mentes kapcsolatokat szeretem, és egyik kedvenc mondásom, hogy minden játszma, ami nem konstruktív, ezt szoktam is emlegetni, ha valaki játszmázni kezd velem. Hogy oké, értelek, de akkor most már induljunk el a konstruktív irányba.

  Kedvelés

  1. Tündérkeresztanyád

   A címkék mellett a kis szürke csillag az. 🙂

   Nem tudom, én még soha nem találkoztam olyan személlyel vagy dologgal, akitől/amiből ne lehetett volna tanulni. (Még ha a kedvenc mondásom alkalmazva is: “Mindenki jó valamire: Ha másra nem, elrettentő példának”.) Erről a showról pedig nem csak egy, de egy tucat cikket is tudnék írni, annyi kérdést, gondolatot ébresztett bennem, amellett persze, hogy szétröhögtem rajta az agyam. Tényleg csak ajánlani tudom, Netflixen meg lehet találni.

   A játszma mentes kapcsolatokról: néha kételkedem benne, hogy léteznek, vagy ha léteznek is, ritkák, mint a konyhámban a tiszta villa.

   Kedvelés

   1. tollampapírom

    Megvan a gomb. 🙂

    Hát, én is kételkedem benne, de létezik, csak a másiknak is tudnia kell, miről van szó, és jelezni egymásnak, hogy ez most játszma. Ha tudja, ez mit jelent, és akar haladni, akkor nem sértődik meg. Nekem van egy barátnőm, akivel szoktunk szólni egymásnak, döbbenetes, mikor nem veszem észre magam, de egyre inkább felismerem én is a játszmáimat. Mindenki ugyanazokat a köröket futja.

    Kedvelés

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s