Odalent

Rohamos gyorsasággal közeledik az ausztrál utazás. Amikor a telómra feltettem a visszaszámlálót, még több mint 180 nap volt, most pedig már hatvannál is kevesebb. A lepergő napokkal egyre tisztábban körvonalazódik az útiterv, az állomások, azok a dolgok, amiket semmiképpen sem akarok kihagyni. Van listám, naná, hogy van listám.

 1. Sydney

Abu Dhabiból röpke tizennégy órás repülőút után érkezem Sydneybe. Aznapra alvásnál többet nem is tervezek, az időeltolódásnak és az összesen több mint másfél napos utazásnak köszönhetően szerintem kb. azt sem fogom tudni, merre van a fent és a lent. Az eddigi leghosszabb repülőutam a Genf-New York távolság volt, valami nyolc-kilenc óra, és őszintén szólva fogalmam sincs, hogy lehet fél napot kibírni a fémdobozban… ha valaki gyakorlott nagy távolságokra való repülésben, nos, minden tanács elkél.

NSW-TR63L Extracted Compressed large
Manly Beach, Sydney. Itt laknak barátnőm rokonai, akiknél megszállunk pár napot.

Sydneyben másnap találkozom a barátnőmmel, és nagyjából három napot tervezünk ott tölteni, aztán irány Észak, meg az Ausztrál East Coast! És hogy hogyan tervezem eltölteni ezt a pár napot Sydney-ben? Operaház, Sydney Harbour, Royal Botanic Gardens, Manly Beach, legfőképpen.

 1. Byron Bay és a hullámok

030511_5Sydney-ből már csak egy röpke másfél órás repülés Brisbane, ami az ott tartózkodásom bázisa lesz, noha túl sok időt nem fogunk a városban tölteni, hisz innen kiindulva autóval járjuk majd be a partvidéket. Legelső kisebb lélegzetű túránk a Brisbane-től délre elterülő Gold Coast, majd Byron Bay. Az öböl nem a borús tekintetű romantikus angol költő, hanem James Cooke egyik tengerésze után kapta a nevét, és ma Ausztrália egyik legismertebb szörfparadicsoma, amit azonban Sunshine Coasttal ellentétben nem öveznek sok tíz emeletes luxusszállodák és nem özönlenek el turisták ezrei minden nyáron.

2. Nimbin

Byron Baytől harminc-negyven kilométerre, bent a szárazföldön van Nimbin, amit… hát, elég nehéz definiálni. Hippi falu? Egy darabka Amszterdam a dzsungelben? Ausztrália cannabis  fővárosa?

567321-nimbin
A nagyobb régió, amelynek része, a “Rainbow Region” nevet viseli. Just how cool is that?
BBI45401
Sátrak, fák és fű.

3. A Nagy-korallzátony

The-Great-Barrier-Reef-–-Queensland-AustraliaA következő kirándulásunk, illetve a távolságot és az időtartamot tekintve inkább utazásunk Brisbane-től északra vezet majd, fel a Reefhez, ahogy a helyiek nevezik a Nagy-korallzátony angol nevéből lerövidítve. Ezerkétszáz kilométer autóval fel északra, egy-két megállóval valahol a semmi közepén. Bár már egy ideje lefoglaltam és kifizettem a repülőjegyeket, a szállások nagy részét, és már csak olyan apró előkészületek vannak hátra, mint a megfelelő biztosítás kiválasztása, ipari mennyiségű naptej vásárlása (igaz, ezt lehet, inkább majd ott), mégis még mindig külön erőfeszítést kell tennem, hogy elhiggyem, tényleg látni fogom ezt a csodát, ami eddig nem tűnt többnek az utazási oldalak, a Föld csodáit bemutató képeskönyvek lapjairól visszaköszönő fikciónál.

Végső, legészakibb célunk a zátony déli részéhez tartozó paradicsomi Whitsunday-szigetek, ahol olyan fantasztikus elnevezésű helyeket fedezünk majd fel, mint a…

4. Whiteheaven Beach

99617804214340021_e6b1cfe6aa96-628x356
Minden további magyarázat nélkül csak beszúrom ezt a képet.

6. Szingapúr

Az egyhetes Reef túra után pár napot Brisbane-ben pihenünk majd, szükségünk is lesz rá. Január végén a barátnőmmel együtt repülünk Szingapúrba. Az ázsiai városállam már régóta szerepel mindkettőnk listáján, azóta, hogy a barátnőm először járt Ausztráliában, és Szingapúrban átszállva a reptérből megállapította, hogy ez bizony fasza hely lehet. Amikor januárban elkezdtem az ausztrál utazást tervezgetni, akkor döntöttem úgy, hogy ha már a világnak ezen a felén járok, akkor Szingapúrt nem hagyom ki.

kep08

Annál is inkább, mert visszafelé így elkerülök egy újabb tizennégy órás egybefüggő repülést: a városlátogatással megbontom két hat-hét órásra, ami valamivel túlélhetőbb.

Singapore Beach
Singapore Beach

Különösebben részletes terveket nem készítek egyébként, nagyjából megvan minden helyen az a két-három látnivaló, ahová mindenképpen szeretnék eljutni, de tapasztalatom szerint a túl sok program betervezése lehetetlenné teszi, hogy igazán felfedezz egy várost, helyet. Plusz az elvárások épp az ismeretlenbe való alámerülés izgalmától fosztanak meg: hányan várják a párizsi romantikát az Eiffel-torony tövében, hogy helyette csak villogó kulcstartókat tukmáló árusok hadával szembesüljenek? És közben nem sétálnak arrébb, minden terv és cél nélkül a kis utcákba, ahol esetleg rájuk találna l’esprit de Paris. 

Nyakunkon az Advent, és az Advent hagyományosan a várakozás időszaka. Még Jézus születése előtt, a pogányok a fény újjászületését várták,  ünnepelték a téli napforduló idején. Kopernikuszi világkép híján nem tudhatták szerencsétlenek, hogy a Föld túlsó felén épp ilyenkor ragyog legfényesebben a Nap.

A képek forrása a tripadvisor.com, január végén remélhetőleg lesznek sajátok is.

2 Comments

  1. Tündérkeresztanyád

   Milyen jó lenne, ha ti is tudnátok jönni! 😀

   Hát basszus, nem olcsó mulatság a repülőjegy miatt, meg ha már ott vagy, akkor érdemes minél többet megnézni egy levegővel… Viszont hányszor adódik ilyen az ember életében? 🙂

   Kedvelés

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s