“De még tovább magamnál nem jutottam”

A szavakból való kiábrándulásnak több rétege van: olyan ez, mint a dantei Pokol körei, ahol reméli az ember, hogy a sok hazugságon, ferdítésen, torzításon, valótlanságon, ellentmondáson keresztülhatolva egyszer, valahogy, csak elvergődik a Purgatóriumig, ahol aztán ha a beléjük vetett hitét nem is, de legalább a szavak jelentését visszakapja.

Az egyik újabb kör, amiben mostanában bolyongok, Babitsot juttatja eszembe. Azt hiszed, a menekültekről beszélsz? Azt hiszed, véleményed van a szír háborúról, a bevándorlásról, a kormány intézkedéseiről – vagy azok hiányáról? Nagy eséllyel a saját döntéseidről, életedről állítasz ki véleményt a megszólalásoddal, a saját frusztrációidat tárod ország-világ elé.

“If you want the truth, no one is going to tell you the truth, they’re going to tell you their version. So if you want the truth, you have to seek it out for yourself. In fact that’s where power lies, in your willingness to look beyond this story, any story.”

The Fifth Estate

A ritka kivételbe tartozol, amennyiben jártál Szíria környékén az elmúlt években, hosszabban időztél a térségben, mélyrehatóan, testközelből ismered a mostani helyzetet (mert tudósítóként, önkéntesként nap mint nap része vagy), esetleg bennfentes vagy nemzetközi politikai körökben. Ebben az esetben érdekel a véleményed, sőt, kérlek, beszélj, mert elhiszem, hogy bármi érdemit tudsz mondani.

Minden más esetben nem, nem vagyok kíváncsi arra, hogy egy nemzetközi krízishelyzetet ürügyül használva hogyan tárod fel a komplexusaidat, sérelmeidet, elégedetlenséged, tudatalatti félelmeidet, mind azt a mocskot, amiről ha tudnád, hogy a csak kicsit is fogékony szem számára mennyire ordít a látszólag  nem rólad szóló megnyilvánulásaidból, kétszer is meggondolnád, mit társz a világ elé.

Nem, nem hiszek a szavakban, és egyre kevésbé hiszek a képekben is. Nem hiszek abban, hogy pusztán a tévéből, internetről (pláne mindössze  egy-két forrásból) tájékozódva értelme van markáns véleményt nyilvánítani, agresszív, már-már vérre menő vitákba bonyolódni. Mert végső soron ez úgysem a menekültekről, a szír polgárháborúról, az újkori  népvándorlásról szól, hanem rólad. Most válaszd meg okosan, ki akarsz lenni: ember vagy szavak?

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s