Alternatívák meditációra

Sokan vagyunk, akik számára a hagyományos meditáció egyszerűen nem működik. Ha az agyad hasonlóan van huzalozva, mint az enyém, akkor semmi sem kevésbé ellazítóbb, mint az a tudat, hogy most, mivel leültem meditálni, rákészültem, hát meditálni kell, el kell lazulnom. A sikertelen próbálkozás miatt aztán csak frusztráltabban állsz fel az egészből, mint ahogy leültél.

Eltartott egy darabig, amíg rájöttem, hogy valamilyen módon meg kell hackelnem az agyam, hogy elsősorban ne arra koncentráljon, hogy most kikapcsolunk, és akkor spontán megtörténik a dolog. Sőt, hasonló körülményeket előidézve nem csak spontán, hanem irányítottan is képes vagyok meditálni.

Mik azok a tevékenységek, amik nekem segítenek?

1. Séta

Nem véletlen, hogy szerzetesek már évezredek óta használják a meditációnak ezt a klasszikus formáját.  Az ő gyakorlatukból kiindulva én is azt tapasztaltam, hogy akkor a leghatásosabb, ha rendszeresen ugyanazon az útvonalon megyek, ha már a “lábamban” van az út annyira, hogy ne a külvilágra és a tájékozódásra, hanem a lépéseimre, a saját állapotom okozta különbségekre figyeljek. Meg fogtok lepődni, ugyanaz a hely mennyire különböző tud lenni. Ha lehetőséged van parkos, erdős részen sétálni minden nap, akkor tökéletesebb meditáció nem is kell.

2. Színezés

Nem tudom, otthon mi a helyzet, de itt a UK-ben nagy divatja van a gyerekkorunkból jól ismert színezőkönyveknek… csakhogy ezúttal a felnőttek körében.

A mandala színezés lélekgyógyító hatásait már Jung is felismerte, de ezek között a felnőtt színezők között nem csak mandalákat, hanem virágmintákat, állatokat, tájképeket is találunk, igényes és szemet gyönyörködtető kivitelben.

3. Fotózás

Az írással ellentétben, ami többnyire gyötrelem és a kínok kínja számomra, a fotózás igazán kikapcsoló, üdítő tud lenni, hiszen a fotózás által a külvilág kerül szó szerint és átvitt értelemben is fókuszba (elsősorban, persze egy idő után az ember felfigyel a körökre), nem pedig a saját gondolatai, belső világa. Ha ehhez még hozzá vesszük, hogy fotózás közben többnyire a szabadban, a természethez közel vagyunk, máris érthető, miért tud az egyik legjobb kikapcsolódási forma lenni. Egyik természetfotós ismerősöm a munkamódszerét a horgászathoz hasonlította, és talán itt kell megemlítenem, hogy igen, a horgászat is tök jó alternatív meditáció sokaknak.

4. Takarítás/kerti munka

A húszas éveim végéig rühelltem minden formáját a házimunkának. Néha egyszerűen szükséges rossznak, máskor dühítő időpocsékolásnak tartottam, attól függően, hogy külső vagy belső indíttatásból álltam éppen neki elmosogatni az edényeket, lemosni az ablakokat, kiporszívózni a lakást. Aztán egy felforgatóbb lelki takarítás után elkezdtem meglátni a szimbolikus jelentést a rendrakásban, más szemmel nézni azokra az ismerőseimre, akiket magamban addig “rendmániásnak” címkéztem. Bár én valószínűleg sosem fogom ugyanezt megkapni kevésbé “mániás” ismerőseimtől, elég az, hogy látom a szépséget egy krómfelület fényesre sikálásában. A hólapátolás is jó móka tud lenni, egyetlen bánatom, hogy Skóciában még ittlétem óta egyszer sem esett a hó.

Te hogyan meditálsz? Van valami bevett gyakorlatod?

2 Comments

  1. Anne

    Rajzolás, nekem teljes megnyugvás. Főleg akkor, ha nem koncentrálok tökéletesen arra, amit rajzolni akarok. Pl; anatómia, pózra, arra hogy fizikailag lehetne-e.. hasonlók. Felskiccelem a papírra (vagy ps-be) de sokszor el sem mentem, vagy nem dolgozom ki véglegesen. Ez főleg azért nyugtató számomra, mert itt semmilyen kritikának nem kell megfelelnie az alkotásomnak, csak az érzés hivatott megmutatni.
    A másik a zene, háttérzaj, abszolút kedvenc. Többször mentem ki erdőbe az éjszaka közepén sétálni, közben eső hangot, szelet, vagy a TV zizegését hallgatva. Tökéletesen elhatárol mindentől, nem hallom a külvilágot. Innen jön a séta is, ami nagyon megnyugtató, és én is ugyan azt az útvonalat teszem meg. (Csukott szemmel, kézenjárva is menne)

    + Benedict Cumberbatch hangja.

    Kedvelés

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s