Dolgok, amik miatt nem kellene rosszul érezned magad

Jó hír: a húszas éveid végére azért néhány dolog letisztul. Például hogy mikor nincs értelme egy pillanatnyi bűntudatnak sem.

Az összeállítást teljesen indokolatltan Sherlockos gifekkel illusztráltam, mert a hőségben rámtört a nosztalgia.

 

1, Hogy következetesen leépíted a kapcsolatot olyanokkal, akik bántanak;  akik nem tisztelnek, nem őszinték veled; akik mindig jobban tudják, mit kellene csinálnod, vagy akiknek a közelében egyszerűen csak nem érzed jól magad a bőrödben. Persze fontos,  mindezt tedd udvariasan és harag nélkül.

 

2, Hogy látványosan és önfeledten lelkesedsz dolgokért, amikért… nos, amikért tényleg önfeledten lelkesedsz.

Ez mellesleg jó fokmérője annak is, ki mennyire fogad el olyannak, amilyen vagy. Kínosan feszeng, mert szélesen gesztikulálva, hangosan magyarázod az étteremben, miért a legkirályabb dolog a világon a mogyoróvajas-nutellás palacsinta? Türelmetlenül toporog, amikor a látványba belefeledkezve megállsz megbámulni egy Bart Simpson alakú felhőt? Egyértelműen nem passzoltok. Ha félsz kimutatni, mi hoz lázba, hogy várhatod, hogy valaha is hasonlóan őrült emberekkel találkozz? Bármilyen őszinte őrült kapcsolat alapja csak a magaddal való őszinte őrült kapcsolat lehet. Engedd magad elragadtatni.

 

3, …és hogy látványosan vagy kevésbé látványosan nem lelkesedsz dolgokért, amikért nem lelkesedsz.

She is my new hero.

Az egyik legfullasztóbb elvárás manapság az állandó vidámság, az élet mindig, minden körülmények között való élvezete, mintha a reggeli felkelés, álmos öltözködés és fogmosás is egy állandó, eksztatikus orgazmussorozat lenne. Lófaszt.

Nőként ez még jobban belénk van nevelve, hogy nekünk a nap huszonnégy órájában tökéletesen harmonikus boldogságforrásnak kell lennünk, fénylő napsugárnak a hétköznapok borús egén, egy személyben minden jó és kedvesség eredetének. Hát, próbálkozhattok vele, de előre láthatóan egy dolgot lehet vele elérni: rengeteg hazugságot, megjátszást és páncéllá kövült műmosolyt. Szóval: ha valami nem tetszik, hát nem tetszik. Ha nem örülsz valaminek, hát nem örülsz neki. Ennyi. Tényleg csak ennyi.

4. Hogy az alapján viszonyulsz az emberekhez, amit tesznek, nem pedig az alapján, amit mondanak

Ez trükkös. Már ahhoz is kell egy nagyfokú tudatosság, hogy eljuss ennek az alap életstratégiának a felismerésééig és következetes alkalmazásáig. Amikor azonbanelkezded a gyakorlatban  is alkalmazni, eleinte nehéz levetkőzni a rossz érzést, ami abból fakad,  hogy itt van ez a személy, azt mondja, ilyen nagyszerű vagyok meg olyan fenomenális, azt mondja szeret, mégis bánt a viselkedésével, mégis fájdalmat, rossz érzéseket okoz, hát biztos bennem van a hiba, én érzem rosszul. Nem, nem benned van a hiba. Tele van emberekkel a világ, akik nem tanultak meg szeretni, mert a saját önző érdekeik, szempontjaik mellett nem jutnak el annak a felismerésééig, hogy a viselkedésükkel másoknak ártanak. Ha te újabb és újabb esélyt adsz nekik arra, hogy ‘rosszul’ szeressenek, akkor pedig soha nem is fognak rájönni, hogy hol rontják el mindig iszonyatosan a dolgot.

Valójában akkor teszel jót az ilyen személlyel, ha tudatod vele – szintén indulatok és harag nélkül -, hogy a viselkedése nem oké. És biztonságos távolságban tartod magad tőlük. Ebből aztán vagy leesik nekik a húsz fillér, vagy nem, de az már nem a te felelősséged, nem a te történeted. Neked ne legyenek rossz érzéseid, miközben tovább sétálsz.

5. Saját magadtól, a magad kedvéért tenni dolgokat

Ezzel kellett volna valójában kezdenem, hisz a fenti négy pontnak az alapfeltétele ez az ötödik. Elsétálni csak akkor tudunk, ha
nincsenek bennünk kételyek azt illetően, hogy meg tudunk állni a saját lábunkon. Lelkesedni csak akkor tudunk igazán, ha  magunknak, saját, elsőkézbeli tapasztalat útján fedezzük fel az adott dolgot. Igazi örömet akkor tudunk szerezni másnak, ha magunknak is örömet tudunk szerezni.

Egy ideje úgy gondolom, hogy a problémáink 99 százaléka abból fakad, hogy nem vagyunk kényelmesek saját magukkal, hogy menekülünk maguk elől, hogy nem tudunk megállni a magunk lábán. A legnagyobb ajándék, amit valakinek adhatsz, az, hogy nem azért vagy vele, mert nélküle nem vagy képes élni – hisz akkor gyakorlatilag támasztókarónak használod -, hanem mert szabad döntéssel őt választod. Akár barátnak, akár életed társának.

Az az ember, aki képes a maga örömére (ez nem egyenlő azzal, hogy a maga hasznára, és azzal sem, hogy másokkal nem törődve!) tenni dolgokat, félelmetes. Félelmetes, mert szinte legyőzhetetlen.

6. Segítséget kérni, ha szükséged van rá

A nagy önállóság közepette azért ne feledkezzünk el róla, hogy valójában egy ember igazi erejét az mutatja meg, mennyire mer gyenge lenni, és mennyire képes félretenni az egóját, ha arra van szükség. Márpedig többször is garantálhatóan eljön a pillanat az életben, amikor szükség lesz rá, és segítséget kell kérni másoktól, hogy boldoguljunk, vagy csak hogy felszínen maradjunk. Aki ezt nem képes meglépni, és az ego-páncél fontosabb számára, az vagy látványosan, vagy lassú fuldoklással, de el fog süllyedni. Felismerni, hogy mikor van szükséged segítségre és a megfelelő helyre fordulni érte: egy olyan képesség, amire büszkének kell lenned, nem pedig rosszul érezni magad miatta.

Hozzátennél valamit?

6 Comments

    1. Tündérkeresztanyád

      Kontextus függő, mi a megoldás. Szerelemről van-e szó vagy arról, amikor nem tudsz szeretni valakit, akit szeretned “kellene” (pl. egy családtag). De előbbi esetben annak a felismerése, hogy a másik érzéseiért egy ponton túl nem vagyunk felelősek, sokat segíthet.

      Kedvelés

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s