“Gyere haza, fiatal!” – “Nope.”

Kezdjük azzal, hogy a kormány fiatalok hazacsábítására létrehozott, remek fantáziáról tanúbizonyságot tevő “Gyere haza fiatal” elnevezésű programjának egyértelműen nem én vagyok a célpontja. Ez viszont nem tart vissza attól, hogy elmondjam a véleményem.

A programnak ebben a kezdeti szakaszában olyan Londonban élő fiatalokat szeretnének egy év lakbér kifizetésével, munkahellyel, a munkába járás költségeinek megtérítésével hazacsábítani, akik valamilyen hiányszakma – mérnök, informatikus – képviselői.

Én azt gondolom, örülni kell neki. Örülni, mert végre észrevették, hogy a tömeges elvándorlás, főleg a bizonyos szakmákhoz köthető tömeges elvándorlás már rövid távon is probléma. Ez azt jelenti, hogy  ellentétben azzal, ahogy Orbán “csak kalandoznak, mert ilyenek ezek a fiatalok” emlékezetes parlamentbeli észrevétele sugallná, még sincsenek teljesen és helyrehozhatatlanul elszakadva a valóságtól. Nem értek a politikához, de szerintem egy kormánynál ez mindenképpen dicséretes. Tényleg: értékelem, ha egy kormánynak van kapcsolata a valósággal, mert ez azt jelenti, hogy én nyugodtan blogolhatok tovább válogatott lelki barangolásokról, fotózhatok hosszú naplementéket és szélben repülő cseresznyevirágokat, mert nem kell attól tartanom, hogy amíg nem figyelek oda, bevezetik az internetadót, fizetőssé teszik a reptérre vezető útszakaszt, vagy hoznak valami hasonlóan szürreális intézkedést.

Ami miatt mégsem csomagolok máris – azon túl persze, hogy nem vagyok informatikus vagy mérnök -, hogy a program arról is árulkodik sajnos, mennyire nincs elképzelésük a probléma mértékéről és okáról, és ebből kifolyólag mennyire impotensek vele szemben.

Hogy kicsit rávilágítsak: példának okáért nekem nincs kétségem afelől, hogy még tanári diplomával is hamar és könnyen találnék otthoni viszonyokhoz képest jól fizető állást (hála a nyelvtudásnak). Tán még a lakbért is kicsengetném belőle, tán még félre is tudnék tenni egy icipicit, kevesebbet, mint most, de a különbségért kárpótolna, hogy közel vannak az otthoni barátaim és a családom.

Viszont cserébe politikát reggeliznék, politikát ebédelnék, politikát lélegeznék be, miközben naplementéket fotózok a Duna-parton.

(A featured image forrása: urbanista.blog.hu)

7 Comments

 1. oliv08

  Ha hiányszakma, akkor itthon is kapkodnának értük, nem kellene nagyon teperniük meg állami segítséget igénybe venni. Szóval ezt nem is értem. Mi ebben a csábító? A kevesebb fizetés és kiszámíthatatlan élet?

  Kedvelés

  1. oliv08

   Nem ismerem a programot, mert nem vonatkozik rám, de gyanítom, hogy egy év a kedvezményes, sok év meg az aláíratott röghöz kötés, különben mi értelme lenne?

   Kedvelés

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s