Tündérkeresztanyák és tündérkeresztapák

Érdekes, hogy csak most jutott eszembe megírni ezt a posztot, amikor tulajdonképpen a blog neve is így nyer értelmet.

Gyakran esem abba a hibába, hogy rázós életszakaszokban azt gondolom, mindennel egyedül kell megbirkóznom. Nekem egyedül kell megtalálni a kiutat a labirintusból, összeszorított foggal megtartani a két tonnás terhet, a semmiből előhúzni a bölcsek kövét.  A világgal való hadakozás annyira leköt, hogy nincs időm leülni, és észrevenni: van segítség, csak ki kell nyitni a szemem, a fülem – és a szívem -, hogy elérjen hozzám.

Igen, olyasfajta lelki iránymutatásról beszélek, amit régen mondjuk a lelkész, pap nyújtott. Bár én nem vagyok vallásos, ez sokak számára még ma is valós opció, és tényleg klassz lehet, ha kifogsz egy jófej papot, de ateistaként nekem csak a Facebook Tibi atyája jutott, hozzá meg inkább nem fordulnék életvezetési tanácsokért…

A blog címe, “Tündérkeresztanyád” is innen jött: amikor elkezdtem blogolni, akkor égetően szükségem volt egy ilyen alakra, így kitaláltam magamnak egyet. Tündérkeresztanyád tehát nem én lennék: ő egy képzeletbeli alak, aki ha létezne, akkor sem a Hamupipőke pufók őszhajú nénikéjére hasonlítana. Sokkal inkább realista módon képzelem el:  cinikus megjegyzésekkel és nem kevés szarkazmussal felszerelkezve, mert kicsit több élettapasztalattal rendelkezik,  mint az egészséges lenne. Ha sok hülyeséget pofázok, türelmetlenül elkezdi a telefonját nyomogatni, de azért a kellő pillanatban rám varázsol egy tökéletesen szabott kis feketét, majd ellát egy-két félvállról odavetett jó tanáccsal, de magában tudja, hogy azoknak az igazára egyébként évekkel később jövök majd rá úgyis.

Tündérkeresztanyád sajnos azonban még így is csak a képzelet szüleménye, a lelkészt meg már kilőttem, tehát nézzük a létező opciókat lelki útmutatással kapcsolatban:

Ott van az egyértelmű, egy jól bejáratott terapeuta. Mindig elcsodálkozom, hogy van, aki ezt még mindig cikinek, titkolni valónak, valamiféle defektnek tartja, pedig Woody Allen óta tudjuk, hogy a terapeuta tök jó dolog: olyan, mint a barátok, csak nincs meg az az idegesítő szokása, hogy magáról is akar beszélni.

A terapeuta és a lelkész  legújabb, lebutított változata a motivátor, amivel kapcsolatban kettős érzéseim vannak. Ennek oka, hogy míg az előbbi kettő személyesen ismer és tisztában van a konkrét élethelyzettel, amiben vagy, valamint jó esetben rólad szól egy-egy beszélgetés (egyáltalán: van beszélgetés, párbeszéd), addig az utóbbi idézetes könyveken keresztül és interneten osztja a bölcsességet marokszám, mindenkinek ugyanazt. Ezzel addig nincs baj, amíg arra használja az ember, hogy egy nehezebb napon kikeljen az ágyból, vagy végre befejezzen egy régóta húzott projektet, de sorsfordító döntésekben nem biztos, hogy okos dolog rájuk alapozni. A másik oldala, hogy ez inkább az adott személyről, a motivátorról szól, nem Rólad, kivéve persze, ha olyan kapcsolat jön létre, mint egy terapeuta esetében, de akkor meg már elkérném bemutatásra a  megfelelő papírokat és/vagy a  több tízéves tapasztalatot. Szóval nincs ezzel semmi gáz, ha segít abban, hogy önmagad seggbe rugdosva végre lemenj a konditerembe, viszont mélyre menő lelki iránymutatásért nem ide fordulnék. Egyébként is, a motivátor alapfunkciója, hogy segítsen sikeresnek lenned egy területen, nem pedig, hogy a bonyolultabb összefüggésekre irányuló faggatózásodban fogja a kezed.

Ott vannak aztán azok az emberek, és e posztot is ők inspirálták, akik nem hivatásszerűen bogozzák ki mások életének csomóit, sőt, legtöbbször nem is tudatosan teszik ezt, hanem egyszerűen csak vannak, sokszor csendben és a háttérben, de mindig akkor lépnek elő, amikor szükséged van rájuk, ahogy ott vannak számodra akkor is, amikor te fordulsz hozzájuk.

Olyan szerencsés vagyok, hogy az életemen végigtekintve sok-sok ilyen személy arca jelenik meg előttem, némelyek hosszabb, mások rövidebb útszakaszon kísértek, de abban mind hasonlóak voltak, hogy a közelükben úgy éreztem, jó úton haladok. Jó helyen vagyok, mert itt lehet, kell tanulnom valamit.

Ez a mentor-figura lehet egy kiemelkedő tanár, egy idősebb rokon, egy inspiráló főnök, bárki, akit személyesen ismersz. Pláne szerencsés vagyok, mert igazi keresztanyám is van, nem csak tündér, és nagyszerű tanárfigurák vettek körül – ennek is köszönhető talán, hogy amikor dönteni kellett, megcsináljam-e a tanári diplomát is, nem haboztam egy pillanatig sem-, valamint az eddigi főnökeim közt is akad olyan, akihez bármikor fordulnék, fordulhatnék tanácsért vagy segítségért. Sokszor azon is elgondolkozom, hogy ők annyira fantasztikusak, vajon biztosan valóságosak-e: a volt főnöknőm például egy százötven centi magas, babaarcú nő, aki egy nem kicsi intézményt igazgat itt Edinburghban, ezt csak az utóbbi pár évben, mert előtte a világ minden részén élt, ugyanis évtizedekig a NATO-nak dolgozott. Szabad idejében pilóta és nagymama. Egyszer majd elmesélem, hogyan kommandózta be magát a templomba, amikor ki kellett hívnom a rendőrséget egy vasárnap reggel.

Végezetül hoztam egy teljesen funkciótlan összeállítást a popkultúra legcoolabb mentor figuráiból, mer jól gifelhető életbölcsességekből sosem elég, és akkor már inkább ők, mint Coelho:

87383-do-you-want-to-know-what-it-is-DLkM tumblr_m8c1s3NMG91r0lc86o1_500

Tudom, mindkettő fenti gif a Mátrixból van, de nem tudtam dönteni, hogy “a sütiknek is szüksége van szeretetre”, vagy “más dolog ismerni az utat, és járni rajta”.

A lentiek meg azért, hátha végre el tudom dönteni, melyik a jobb Ian McKellen mentor karakter:

courage

world-without-harry-potter-gifs-dumbledore

Yoda. Na ő * köhömmm* kicsit kinézetre is a volt főnökömre emlékeztet:

yoda

Neked volt/van ilyen ember az életedben?

tumblr_nabgiz2WT11tbdrupo1_500

One Comment

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s