Vallomás: a brit tudósok én vagyok

Az alábbi anonim levél fogalmam sincs, miért épp az én blogomon landolt.

“Mint a legtöbb függőség, ez is ártatlanul indult. Épp ráértem. Éppen munkát kerestem. Meg aztán, kíváncsi is voltam… 

Emlékszem az elsőre: egy esős szeptemberi délutánon csengette végig a bérház lakásait, ahol akkor laktam, egy jól öltözött, szemüveges, csendes hangú és udvarias modorú férfi. Azt kérdezte, lenne-e fél órám. A glasgowi egyetem részére végez kutatást, laptopon kellene kitölteni, persze meghálálnák, hogy rájuk áldozom az időm, azon a megtiszteltetésen felül persze, hogy segítem a tudomány előrehaladását. Készpénzt nem, viszont ajándékutalványokat tudunk adni – lobogtatta meg a színes papírokat. 

A kérdőív kitöltése gyerekjáték volt, és a férfi azt mondta, emailben keresni fognak, amikor esedékes a follow-up (utánkövetés), de ezt már online is ki lehet tölteni. Valamint ha beleegyezek, bekerülök az adatbázisukba, és amennyiben megfelelő profillal rendelkezem (életkor, nem, szociális státusz, jobb vagy balkezes vagy-e stb.), akkor esetleg egyéb kutatásokkal kapcsolatban is megkeresnek majd. Ennyiben maradtunk. Az utalványokat otthagyta a dohányzóasztalon. 

Másnap széles mosollyal az arcomon sétálgattam a kedvenc drogériámban a polcok között, és egészen egzotikusnak tűnő termékek ragadták meg a figyelmem – hisz ingyen voltak, itt is használhattam az utalványt! Bár elsőre bizarr ötletnek hangzott a kimosható pink hajszínező és a gesztenyés macaron illatú habfürdő, úgy voltam vele, hogy most semmibe sem kerül kipróbálni, legközelebb meg úgysem venném meg, amikor már fizetni kell érte. Szóval, utána hetekig halványpink hajjal mászkáltam. 

Viszont hamarosan megtaláltak egy másik, online kutatással, majd még eggyel, sőt, közben egy újabb oldalra is regisztráltam magam. Annyira sikeres lettem ebben, hogy piperékre egy éve nem adtam ki pénzt. Eleinte így nem éreztem problémásnak a dolgot, amíg el nem kezdtek szinte napi rendszerességgel küldeni valamilyen tesztet, kérdőívet, felmérést. Ezek sokszor csak öt percet, néha fél órát vesznek igénybe. Már cégek is megkeresnek, időnként több hetes online projectekben veszek részt. 

A lakótársam a múltkor tisztelettől elfojtott hangon rákérdezett, miért jön nekem havi rendszerességgel levél a glasgowi, edinburghi és stirlingi egyetemekről. Nem akartam szegényt kiábrándítani azzal, hogy a drogériás kuponjaim vannak a borítékokban, így most azt hiszi, a káoszelméletről folytatok titkos kutatásokat a szobámban. (Ez volt az egyetlen téma, ami a szobámat látva legalább kicsit hihetőnek tűnt – egy részecskegyorsító például egyértelműen nem férne el benne, így a kvantumfizika kilőve.) Titkolózás, mint a káros szenvedélyek gyakori kísérőjelensége: pipa.

Persze azóta lett munkám, ám mégsem tudok lemondani az ingyen cseresznyés-marcipános tusfürdőkről és aloés arcpakolásokról. Valahogy  beszorítom a kérdőíveket. Valójában egyre kevesebb időt vesz igénybe egy-egy kitöltése, mert a helyzet az, hogy egy idő után átlátsz a rendszeren, és már a bevezető kérdések jellegéből tudod, hogy milyen profilú személyeket keresnek a felméréshez, valamint kiismered a ‘biztonsági’ kérdéseket, amiket azért dugnak el a kérdőívben, hogy teszteljék, nem csak rutinból, odafigyelés nélkül ikszelgetsz-e. Az eredménye ennek annyi, hogy rutinból egyből kiszúrom a biztonsági kérdést, aztán a többinél ugyanúgy random, olvasás nélkül nyomok valamit. Ám hiába a gyorsaság, ha egyre többet küldenek. Már alig bírom.

Azt is tudom, hogy ez rossz. Valahányszor meglátok egy cikket a neten, ami arról szól, hogy brit tudósok kimutatták [ide illessz be bármilyen meglepő/valószínűtlen/érdektelen eredményt], nekem rettenetes lelkiismeret-furdalásom támad. Átverem a gyanútlan brit tudósokat, miattam jutnak szerencsétlenek arra a sok hülye eredményre. Mégsem tudom abbahagyni. Szerintetek mit kellene tennem? Kérlek, segítsetek, tényleg nem látok kiutat!”

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s