Miért a Szürke ötven árnyalata a világirodalom legjelentősebb női regénye?

in-a

film kapcsán megint divat lett szidni a könyvet, ám úgy tűnik, kivétel nélkül mindenki átsiklik afelett, hogy a regény mérföldkő a nőknek, nők által írt irodalomban.

Igaz, két dologban viszont mindenki egyetérteni látszik: a Szürke ötven árnyalata egy bántalmazó kapcsolatról szól és szarul szól róla, egyrészt az írás igénytelensége, másrészt a kapcsolat bántalmazó voltának elhazudása miatt. Ezekkel én sem tudok vitatkozni. Csak azt nem értem, miért nem gondoljuk tovább.

Vagy inkább: visszább.

Hisz olyan régóta szerettünk a sötét múltú, titokzatos, komplex férfiról álmodozni. Ez a férfi hol angol földesúr, hol New York-i üzletember, hol egy kisvárosban élő vámpír. Mindig a hatalom és/vagy pénz aurája lengi körbe, és a főhősnő már az első találkozástól fogva tudja, hogy a férfi veszélyes. Jobb lenne távol maradni tőle. Hány példát tudsz hozni másfél perc alatt a világirodalomból vagy filmekből?  Hányféle alakban, milyen képernyőkön és kötetekben imádtad? Heathcliffnek, Rochesternek, Mr. Bignek vagy Edwardnak hívták?  Esetleg más névre hallgatott?

E. L. James érdeme az, hogy a legletisztultabb formájában hozta el nekünk. A művészi bravúrral megalkotott mondatoktól, az aprólékos pszichológiai  gonddal felépített jelenetektől, a mesteri kamerakezeléstől és érzéki beállításoktól megszabadítva visszataszító valójában villan az arcunkba Grey pszichopata karaktere. E. L. James regényében megvan a jó művészetre jellemző kegyetlenség és a valóságra való rádöbbentés képessége: nincs hová menekülni a kínos tény elől, hogy nőként annyira akarjuk ezt az álmot, hogy még egy ilyen fost is hajlandóak vagyunk éltetni.

De még ha nem is éltetjük (személy szerint nem olvastam végig), a könyv akkor is, visszamenőleg is megvádol minket Grey jobban megírt változatai iránti elfogultságunkkal, és így utólag is átértékelteti velünk a rajongásunkat. Igen, valóban voltak nagyszerűen, tehetséges írók által megalkotott verziói. Többnyire nők voltak ezek az írók.

Szóval, igenis éltetni szeretném a Szürke ötven árnyalatát, mint egy út végét: mint egy mítosz végét. Ha egy férfi úgy viselkedik, mint egy pszichopata, úgy néz ki, mint egy pszichopata, olyan reakciói vannak, mint egy pszichopatának, akkor az nem azért van, mert te egész különleges lény vagy, és ő nem tudja, mitévő legyen, mert még sosem érzett ilyet, mint most irántad, hanem azért van, mert pszichopata. 

Errefelé nem vezet tovább út, hölgyeim. Amit egyszer de-romantizáltunk, azt nem lehet visszaromantizálni. Nem lehet ismét felaggatni rá a brontëi komor tekintetet, lefejteni róla a fekete latexmaszkot és visszanyomni fejébe a kalapot helyette.

A múltkor már írtam arról, hogy néha le kell gyilkolnunk az álmainkat. Ez egy olyan álom, amit túl sokáig dédelgettünk: nem maradt más, mint megfogni Chrsitian Greyt, kikötözni az ágyhoz a saját játszószobájában, aztán rágyújtani az egész kócerájt zongorástul, helikopterestül, anál tágítóstul.

4 Comments

 1. Sonia Maverick

  Teljesen korrekt poszt, röviden de tömören megfogalmaztad a lényeget (ezzel nekem gondjaim szoktak akadni, szóval bravó!) és teljesen egyetértek veled. Örülök, hogy végre de-romantizálva lett ez a szörnyűséges “vágyálom.” (Nálam sosem volt az, ez undorító, de végülis meg tudom érteni másoknál miért igen.)

  Kedvelés

 2. oliv08

  Nem tudom, ki az az elmebeteg, aki ezekre az alakokra bukik.
  A másik meg, hogy vannak, akik módszeresen adagolják a kegyetlenséget, szegény nő mikor észreveszi, hogy a pasi pszichopata, már késő. Ez még veszélyesebb, mert nincsenek nyílt lapok.

  Kedvelés

  1. Tündérkeresztanyád

   Tény, hogy van olyan eset, amikor teljesen két arca van az illetőnek, és a nő nem is sejti, hogy mi folyik a szeme előtt, csak amikor már tényleg késő. A poszt viszont inkább arról szól, hogy elég régóta nem akar kipusztulni ez a – Grey által is képviselt- férfitípus a női irodalomból/fantáziákból, viszont mára már elég nehéz eltagadni, hogy gáz.

   Én amúgy nem mondanám, hogy ‘elmebeteg’, aki ezért rajong, fiatalon pl. nekem is volt ilyen időszakom, és a legtöbb lány-nő valószínűleg keresztülmegy ezen, csak a probléma az, mikor valaki megreked ezen a szinten, és még ötven évesen sem érti, hogy ugyan ‘miért szemét minden férfi’, hát nem szemét, csak talán nem úgy kellene beleválasztani?

   Kedvelés

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s