Stíl: Mondd, hová írjalak?

Mindenki tudja, aki valaha akár csak érintőlegesen is foglalkozott írással, hogy egyetlen helyzet van, amikor egészen biztosan zseniálisabbnál zseniálisabb ötletek villannak az agyadba végeláthatatlan tűzijátékként: ez a helyzet pedig nem más, mint a Legalkalmatlanabb.

Némi fifikával és tapasztalattal azonban ki lehet cselezni.

Ismerős az érzés: este van, és te már kellemesen elhelyezkedtél az ágyban, lekapcsoltad a villanyt,  behunytad a szemed, a villamos is aluszik, amikor egyszerre egy váratlan, erős inger ráz fel. Nem, nem pisilned kell, hanem a lefekvés előtt olvasottakat-írtakat az agyad továbbgondolva valami újszerű és izgalmas ötlettel áll elő. Bár, mint az előbbi inger esetében, ezt is próbálod egy darabig elhessegetni. Azzal nyugtatod magad, hogy nem is kell annyira felkelnem, holnap is emlékezni fogok rá. Megnyugtató hazugságok, amiket a kényelem mondat velünk.

A tapasztalat viszont egész mást mond, így nagy duzzogva lerúgod a takarót, és nyúlsz az ágy mellett tartott jegyzetfüzetért… Ja, hogy nem tartasz az ágy mellett jegyzetfüzetet? Nagy hiba.

És nem csak az ágy mellett kellene, hanem mindenhol. Mindig. Ne aggódj, nem lehetsz száz százalékosan felkészült, mert még így is előfordulhat, hogy egy régóta nyúzott párbeszéd két karakter között akkor jelenik meg teljes fegyverzetben a fejedben, amikor harminc méterre beúszva lebegsz a Földközi-tengerben. A fotózás aranyszabálya, hogy jó képeket úgy a legegyszerűbb csinálni, ha nem hagyod otthon a kamerát. Ennek mintájára az írás/újságírás/blogolás aranyszabálya pedig az, hogy jó írás csak akkor születik, ha nem felejted el az ötletet, mire hazaérsz. De hová írd fel?

A legolcsóbb és sok esetben legegyszerűbb, ha jegyzetfüzetek tömegével veszed körbe magad. Nálam két kritérium van: a méret és a lapszám. Lehetőleg minél kisebb legyen, hogy beférjen bármelyik táskámba, akár még zsebembe is, viszont ne legyen nevetségesen vékonyka.

A Moleskine ebből a szempontból egy jó választás, rengeteg méretben (és színben) gyártanak jegyzetfüzeteket. Egyetlen hátrányuk, hogy annyira ezért nem is olcsók.

Másik jelenlegi kedvencem a Cavallini, ami kicsit dizájnosabb, ám hasonlóan professzionális minőségű füzetkéket kínál.

original_6

Otthon szeretek ezen kívül tartani egy vaskosabb naplót, illetve hagyományos iskolás  füzeteket különféle vázlatoknak. (A Papaerchase-ben még nem csalódtam eddig, ekkora kínálat mellet mondjuk nehéz is.)

Viszont ugye nem csak a mibe, hanem a mivel is kérdés. Én alapvetően toll párti vagyok, és inkább a mennyiség, mint minőség híve, hisz minduntalan eltűnnek a táskáimban, fiókjaimban, ágy-szekrény-szőnyeg alatt és mögött. Az Office Depotban kapható sima kék tollszárak nagyon bejöttek, de azért fel-felbukkan néha egy minőségibb darab is valahogy, szerintem azokat lopom véletlenül. Illetve ami még fontos, hogy legyen néhány mini toll, ami passzol méretben a mikro jegyzetfüzetekhez, hisz hiába fér bele a füzet a zsebedbe, ha az íróeszköz már nem.

Ott vannak persze a modernebb megoldások: különféle appok, programok, vagy szimplán csak a telefon/tablet alap jegyzet opciója. Elvétve használom őket is, de egy-két mondatnál hosszabb szövegekhez, ha csak nem a laptop van előttem épp, ezek nekem kényelmetlenek. Igaz, legtöbbjüket nem is ebbe az irányba fejlesztik: azokat a funkciókat töltik inkább be, amikre egy hagyományos jegyzetfüzet tagadhatatlanul képtelen.

Remekül lehet például tervezni, témákat összecsatolni, anyagokat gyűjteni és rendszerezni az Evernote-tal, amit laptopon és telefonon is használhatsz.

20181fb1-1736-4821-9d24-2d20d48c208c

Történetek, storyline-ok, karakterek kezeléséhez hasznos lehet a Scapple, bár nekem egy idő után mindig túl kaotikussá válik a tervezőfelület, és a bal agyféltekém riadtan elhagyja a katasztrófa sújtotta övezetet.

Tökéletes, mindent lefedő módszert eddig még nem találtam, de a fentiek kombinálásával egész jól elboldogulok. Kivéve, amikor harminc méterre beúszva lebegek a Földközi-tengerben. Akkor továbbra is próbálom győzködni magam, hogy emlékezni fogok később is.

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s