Mai búcsúcédula

A fenti egy sor hasonlóval együtt a spanyol Luis Quiles munkája. Amikor először láttam, azt hittem, kis szerencsével nem jön szembe többet. Aztán már mindenhol – külföldi és magyar – oldalakon is belefutok, és kezd kicsit idegesíteni. Miért?

Nos, nem, nem azért mert annyira éles szemű és eszű meglátások a jelenlegei, késő kapitalista fogyasztói társadalomról. Vagy egyáltalán, a társadalomról úgy általában.

A problémám az vele, hogy már megint jön valaki, aki a fejlettebb világban élők napi ötperces kötelező bűntudatára építve különösebb művészi tehetség nélkül összedob pár hatásvadász és minden ízlést nélkülöző rajzot, és mi tapsolunk ehhez. Letudhatjuk a napi kötelezőt.

Semmi olyat nem mond, aminek ne lennénk tudatában, és amit ne  mutattak volna meg nekünk tehetséges (ám talán kevésbé hatásvadász) művészek. Mégis, mostanában egyre inkább mintha igény lenne erre a fajta önostorozásra. Szeretünk abban dagonyázni, hogy milyen társadalomnak élünk – és a milyen mögött mindig ott az implikált ‘rossz’ ‘kifordított’ ‘romlott’ jelző. Ennek megvan a lelki alapja: hogy utána, ennek az öt percnek a leteltével lelkiismeret-furdalás nélkül élvezhessük ugyanennek a romlott, kifordított társadalomnak az előnyeit.

A XXI. század búcsúcédulái ezek a rajzok.

6 Comments

 1. Beau

  Szerintem inkább Te jársz olyan weboldalakon ahol Quiles-t nyomják, ami a Te érdeklődésedről mond el – akármit is. 😀
  A net -és a világ- azért szélesebb és mélyebb mint a boredpanda. 🙂

  Kedvelés

   1. Tündérkeresztanyád

    Nah, most az ‘ajánlásodra’ megnéztem, mi ez – nehogy hülyén haljak már meg – és a leukémiás macskák meg a művészi banánhéjak között találtam egy fotósorozatot, ahol az illető állandóan ugyanazt a hokkaidói tavat fotózza ugyanabból a szögből. Elképesztő. Köszönöm.

    Kedvelés

   2. Beau

    Mondjuk ha gugliból nézel képeket amiket direkte Te válogatsz össze akkor meg végképp nem értem a sírást, hogy “az egész net kizárólag ezzel van tele” – hiszen minden eszköz a kezedben van a szűréshez… de megyek is csinálok valami mást 😀

    Kedvelik 1 személy

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s