Irritation Game

sampleyáva film a XX. század egyik legmerészebb elméjéről – avagy kritika az Alan Turing életéről szóló Imitation Game-ről. Magyarországon csak jövőre kerül majd bemutatásra, fene tudja, milyen cím alatt.

 Életrajzi filmről lévén szó, elöljáróban nem árt tudni, hogy ki is volt az az Alan Turing, már csak hogy teljes mértékben értékelni tudjuk a filmet. Vagy szidalmazni. Főképp az utóbbi. Túl is esek gyorsan a pozitívumok kiemelésén, hogy aztán teljes élvezettel adhassam át magam a könnyen megjuhászodó, Oszkárra éhes készítők iránt érzett heves megvetésemnek.

1, A film izgalmas. Annak ellenére, hogy persze tudjuk, hogy úgyis megfejtik a kódot, a szerencsétlen néző a kezét tördeli idegességében, hogy hogyan és mikor fejtik már meg azt a nyavalyás kódot.

2. A színészek – különösen Benedict Cumberbatch, de ez gondolom, nem újdonság – zseniálisak.

alan-turingSzóval, aki nem informatikus, matematikus, de még csak a nerd vagy geek kultúra szele sem suhintotta meg távolról sem, valamint a fenti Wikipédia link is elkerülte figyelmét, annak dióhéjban: Alan Turing a mesterséges értelemmel úttörőként foglalkozó brit matematikus volt, aki a második világháború alatt megfejtette a németek hírhedt, feltörhetetlennek hitt Enigma kódját, ezzel történészek egybehangzó véleménye szerint kettő-négy (rendben, történész körökben ez egybehangzónak számít, oké?) évvel lerövidítve a háborút. A háború után folytatta a számítógépekkel-mesterséges értelemmel kapcsolatos kutatásait egész addig, amíg homoszexualitása miatt a brit bíróság el nem ítélte, felkínálva neki a választást: két év letöltendő börtönbüntetés vagy kémiai kasztráció. Ő az utóbbit választotta, mert a börtönből nem tudta volna folytatni a tudományos munkáját. Két évre rá halt meg ciánmérgezésben. Haláláról a következőket tudjuk:

– A hormoninjekciók durva hatással voltak Turing szervezetére.

 – A halál okaként a jegyzőkönyv az öngyilkosságot jelölte meg.

– A holttest mellett egy félig megevett almát találtak, azonban nem tesztelték, tartalmaz-e cianidokat.dDgavs3dkqozu2enajUdmVMEo1_400

– Egy barátja szerint Turing kedvenc meséje a Hófehérke volt, és különösen szerette azt a részt a Disney rajzfilmben, amikor a gonosz banya méregbe mártja az almát.

–  Turing anyja szerint baleset történt.

– Ez utóbbit  alátámasztani látszik a tény, hogy Turing gyakran használt mérgeket otthon végzett kísérleteihez, és állítólag nem mindig volt kellőképpen körültekintő. Be is lélegezhette a mérget, azonban…

– Egyes szakértők szerint a gyilkosság sem kizárható, főként, ha figyelembe vesszük Turingnek a háborúban betöltött szerepét.

Akármi legyen is az igazság, mindez mit sem változtat azon a tényen, hogy nemzeti hősként nem hogy az érdemeit nem ismerték el, de a szexualitása miatt meghurcolták, majd arra kényszerítették, hogy egy embertelen kezelésnek (brutálerős hormoninjekciók) vesse alá magát, ha folytatni akarja az életét jelentő munkáját.

LIBRARY IMAGE OF THE IMITATION GAMEMármost a film mindemelett mint mellékes tény siklik tova. Látjuk ugyan az utolsó három percben,  hogy Benedict Cumberbatchnek lebiggyed a szája és megremeg a keze, de aztán a következő jelenetben máris elégedett mosollyal fordul a halott gyerekkori szerelme után ‘Cristopher’ névre keresztelt gépe felé. A rendőrségi kihallgatás – amely a történet keretéül szolgál – is szinte barátságos, egy Turinggel szimpatizáló, kedves mackóképű nyomozóval való beszélgetés csupán.  Nem mondom, hogy feltétlenül vér és drámai hajtépés kell minden tragikus sorsú történelmi személy életét bemutató filmbe, de az Imitation Game nem ad megfelelő súlyt Turing személyes történetének, ezen belül is a homoszexualitása miatti kálváriájának. Ha csupán az Enigma kód feltörésével foglalkozó film lenne, és nem úgy futna, mint a ‘Turing életrajzi film’, akkor ez nem lenne probléma, de így nehéz lemosnia magáról a gyávaság, elmismásolás vádját.

Sometimes it is the people that no one imagines anything of who do the things that no one can imagine.

Itt merült fel bennem az a sötét gondolat, hogy a készítők szeme előtt már egy bizonyos aranyszobrocska lebegett, nem pedig a megrázó történet, amit elmondhattak volna. Ami pedig eszembe juttatja, mért is rühellem Oscart. Miért okoz mindig heveny bélirritációt a tény, hogy minden évben kell a kötelező, nagyszabású humanista tündérmese, épp csak megfelelő mennyiségű sötét kontraszttal (aka: ‘Oscar-esélyes’), amire nagyokat sóhajtozhatunk a vetítőteremben, esetleg ha érzékenyebbek vagyunk, elmorzsolhatunk néhány könnycseppet, és a székünkből felállva húgymeleg önelégültség járhat át, amiért mi is az emberi fajhoz tartozunk, és akkor nyilván ugyanolyan hősiesek/nagylelkűek/bátrak/kitartóak vagyunk, mint a főhős, és épp úgy el is nyerjük majd a jól megérdemelt jutalmat, vagy legalább a poszthumusz elismerést. (Jesszusom, a mondat elején még nem sejtettem, hogy ennyi szarkazmust bele lehet majd préselni, látod látod, bármire képes vagy, ha hiszel magadban.) Nagy néha nyer csak egy olyan film, mint az Amerikai szépség, vagy a Bárányok hallgatnak, de meggyőződésem, hogy ilyenkor valahogy véletlenül elcserélik a borítékokat, és maga a zsűri is mélyen meg van lepve. Rövidre zárva tehát, azóta megszakítottam minden intellektuális kapcsolatot az Amerikai Filmakadémiával, amióta a Ponyvaregény helyett a Forest Gump nyerte a legjobb filmnek járó Oscart. (Ezt ők is tudhatják, mert nem keresnek sem telefonon, sem emailben.)

Visszakanyarodva a filmhez: a fentiek ellenére érdemes megnézni, pláne, ha hozzám hasonlóan szeretsz híres tudósok körül fangirlködni, vagy valamennyire is érdekel a történelem. Mert izgalmas, és mert BENEDICT CUMBERBATCH, hányszor mondjam még?!

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s