Arculattervezés, párban, felsőfokon

ám-inr az első randikon azt nézem, mit lehet majd kihozni belőle. Egy kis fodrász, egy-két jó ing, meg persze kivágom azt a hülye hátizsákot a fenébe.”

Vagyis, egyik barátnőm egyéni megfogalmazásában, az arculattervezést nem lehet elég korán kezdeni, ha páros életre adod a fejed. Hogy mi van?

Ez szörnyű, gondoltam magamban őt hallgatva, persze közben azért röhögtem is teli pofával az előadásmódján, de aztán pár nap múlva azon kaptam magam, hogy a párommal épp elkattintott közös fotónkat vizslatom kritikus szemmel, egy kis fény ide, egy kis kontraszt oda, valami frappáns szöveg, és már mehet is a fészre. Én is olyan nő lennék? Kaptam fel a fejem hirtelen.

Az olyan nőt mindannyian ismerjük, ki irodából, ki a családjából: ő az, aki mindig készenlétben áll, ha rá kell szólni a párjára, hogy borotválkozzon meg/nyiratkozzon meg/menjen már el zuhanyozni/ne vakarja már a tökét nyilvánosan. (Más kérdés, hogy a tökvakarás nyilvános  említése a hallgatóságnak kellemetlenebb, mint maga a puszta tényállás.) Személyesen felelős a párja ruhatárért és higiéniájáért, és ezt a felelősséget szemmel láthatóan élvezettel viseli. Többnyire könnyű elhatárolni magunk az ilyen némberektől, mert

1, legalább egy, de inkább két évtizeddel idősebbek nálunk

2, mi SOHA nem viselkednénk így a párunkkal

A helyzet azonban az, hogy a mi egyszerűen csak kifinomultabban, vagy ha úgy tetszik, más eszközökkel tesszük ugyanezt. Vagyis hogy mi is épp úgy igyekszünk kontroll alatt tartani az általunk, mint párról kialakuló képet, csak immár ezt a laptopunkról-mobiltelefonunkról, és kevésbé a másik fizikai valóján keresztül tesszük. Mert hagyományosan még mindig a nő felelős a közös imidzsért: régi, jól berögzült rögeszme ez a magyar társadalomban is (‘az asszony köténye sok mindent eltakar’ hangzik a kétes értékű népi bölcsesség), és persze nem biztos, hogy feltétlenül rossz dolog ez, de ahogy általában, nem árt egy kis tudatosság. Csak hogy el tudd dönteni, hogy megállsz-e az Instagram filtereknél, vagy ha már úgyis ott vagy, bejelented őt is szemöldökgyantára.

Kezdjük azzal, hogy az egyén részéről ez egy teljesen természetes igény és vállalás. (Nők részéről meg különösen, hisz valljuk be, nélkülünk a többségük csak tudatlanul rohangálna a kis hülye szandál-zokni kombójában meg a felhajtott gallérú Lacoste pólójában, azt gondolva, hogy ezzel nem okoz fájdalmat senkinek.) Mindenkinek van valamilyen képe magáról, amilyennek kifelé látszani szeretne, ahogy meg akar jelenni mások előtt, és abban a pillanatban, ahogy párkapcsolatban folytatod az életed, a másik komoly tényezője, jelentős – szélsőséges esetben meghatározó – eleme lesz ennek a képnek. Egyénként is és párként is, ha úgy tetszik, egy brandet, egy márkát igyekszünk felépíteni – hangsúlyozni olyan jellegzetes jegyeket amelyek MI vagyunk, és kiszűrni olyan nem kívánatos jegyeket, amelyek NEM MI vagyunk.

Ami nagy különbség tíz évvel ezelőtthöz, hogy sokkal professzionálisabb eszközök állnak rendelkezésünkre mindehhez. Ma már olyan finomra hangolt és részletgazdag képet hozhatunk létre, ráadásul annyi emberhez juttathatjuk ezt el, ami régebben lehetetlenség volt. És olyan messzire elrugaszkodhatunk a valóságtól, amennyire nem szégyellünk.

Párként azért lehet szembetűnőbb mindennek a tudatossága, mert a szociális életben nagyobb súllyal latba eső történések – eljegyzés, esküvő, házavató, babaszületés, keresztelő- általában párokhoz kötődnek, illetve ilyen alkalmakon gyakran párosan jelennek meg az emberek, hát nagyobb is az ’egységes front’ kialakításának igénye.

Vannak persze a hagyományos ‘márkamodellek’, amelyek már jól beváltak, és sokan ezt szabják többé-kevésbé személyre:

011_helena_bonhman_carter_tim_burton_theredlist
A Furcsa pár. Helena Boham Carter és Tim Burton kedvenceim a műfajban.

A Nagycsaládosok: Senki nem tudja, hányan vannak, csak azt, hogy sokan. Különböző felkészültségi fokok vannak az ismerősök körében is, legtöbben általában betippelik a gyerekek aktuális számát és nemi összetételét, a neveket és a pontos életkorokat pedig többnyire már csak ráérő, hardcore nagynénik képesek számon tartani külön mobilapp segítségével.

Az Ártalmatlan Intellektuális pár – mostanság hipszter beütéssel csomagolva: hozzájuk látogatóba érkezve flexszel kell átvágnod magad a  biozöldtea-dobozokon, valamint az sem árt, ha külön adag jutalomfalatkát készítesz a zsebedbe, hogy lekenyerezd a váratlanul, lesből rád támadó szegény, örökbefogadott kutyusokat/cicusokat.

A ‘Mi annyira cool pár vagyunk’ pár: Csupa cool dolgot csinálnak, méghozzá heti szinten. Magashegyi túra az Andokban (a fotón Juli egy ijedt tekintetű perui öregasszonyt ölel át igen erőszakosan), kiruccanás Párizsba a hosszú hétvégén (Dani mutató-és hüvejkujja közé a trükkös perspektívában épp befér az Eiffel-torony. Ne aggódj, Dani, nem a méret a lényeg.), kirándulás atomjégtörővel az Északi-sarkra.

És a többi. Mindenki személyes ismeretségi köréből is biztosan tud további kategóriákat sorolni.

Hírességek között is tanulságos és szórakoztató szétnézni, tanulmányozni egy-egy párt ebből a szempontból, hisz ők azok, akik ezt igazán profi szinten csinálják:

Victoria-Beckham-crop24
Gondolom, nem kell bemutatni őket. Elhiszitek, hogy volt idő, amikor még mint Victoria Adams és David Beckham futottak, nem mint Beckhamék?
EE British Academy Film Awards 2014 - VIP Arrivals
Brangelina. Igen, nekik még saját márkanevük is van. Ez mennyire… menő? Gáz?

Az is érdekes, amikor  így, ebből a szempontból elemzed utólag egy kapcsolatodat. Bár inkább ne tegyétek, mondom ne.

Beszélnünk kell még a házasságról is, mert a házasság egyik nagy vonzereje sok nő számára – még ha nem is fogalmazzák meg így ebben a formában -, hogy remekül lehet brandingelni. Ha a párkapcsolat egy kis dekoratív akvarell, akkor a házasság, mondjuk, a Feszty körkép. Kiélheted rajta magad úgy rendesen. Kezdve az esküvő megtervezésétől –  van olyan ismerősöm, aki éveket szánt az életéből erre, totally not judging you of course,  –, a lakás berendezésén és a közös ruhatáron át a nyaralási fotókig, albumokig… és aztán van, aki itt nem áll meg: szépen továbbviszi ezt a gyerekre is. Mert hogy a gyerekünk is a saját magunkról mutatott kép része, természetesen – de ez már a jelen poszt keretein túlnyúló elmebaj.

És persze eljöhet az a pillanat, amikor már magad sem hiszel a saját magad által megteremtett képben. Amikor vagy jelentősebb arculatváltás kell, vagy, ha erre nem vevő a partner, mehetsz vissza a tervezőasztalhoz.

Elég messzire elvittem ezt az allegóriát, és talán szentségtörésnek hat sokatok fülének-szemének a ‘rusnya’ marketing és a ‘legtisztább’ szívügyek összemosása, de én mondom, megéri elgondolkozni, mielőtt Te is azon kapod magad, hogy olyan nő vagy.

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s