Orbán nyálas csókkal ébresztette a magyar fiatalságot

Ritkán fogok megszólalni a blogon politikával kapcsolatos kérdésekben, és most ez egy ilyen alkalom. Naná, hogy az internetadó-tervezet indított rá.

Egész egyszerűen nem hagy nyugodni, hogy az a fiatal réteg (magam is ide sorolom), aki az elmúlt négy és fél évben szó nélkül, a politika iránt látszólag semmiféle érdeklődést  nem mutatva nézte az Orbán kormány egyre baljósabb burjánzását,  mintha felébredt volna Csipkerózsika-álmából  (Ez az! nem hittem volna, hogy sikerül egy Orbán Vikort is említő posztban elsütni valahogy egy tündérmese-utalást,  a de megcsináltam!), és most hangosan és mérgesen ott van az utcákon, tereken, hidakon.

Miért?

A válasz annyira triviális, hogy szinte csodálom, hogy a kormányfőhöz közeli, és beleszólással-ráhatással bíró  személyek közül senkinek nem jutott eszébe: nem jó ötlet nekimenni talán az egyetlen dolognak, amiben a harminc alatti korosztály megosztottság nélkül hisz és kész is kiállni érte. Ha semmi mással, az internettel szabadságával való baszakodással garantáltan az utcára lehet  rángatni bennünket.

Az internet szabadsága és korlátlansága (most ne menjünk bele, ezek a gyakorlatban mennyiben valósulnak meg) olyan szimbólum, amely a szólásszabadsággal, a szabad tájékozódáshoz való joggal kapcsolódik elválaszthatatlanul össze a generációnk számára.  A HVG cikkéből idézve:

“A Spiegel megszólaltatta Tamás Pál szociológust is, aki szerint az internetadó azt bizonyítja, hogy a Fidesz, vagyis a Fiatal Demokraták Szövetsége már nem fiatal és nem érti a fiatalokat. “Nem arról az 50 centről van szó gigabyte-onként, az internet a szabadság szimbóluma, éppen annyira, mint 25 évvel ezelőtt a szabad utazáshoz való jog” – tette hozzá.”

A Fidesz az elmúlt hét tükrében nem hogy nem érti, de hozzávetőleges fogalma sincs a fiatalokról, illetve arról a generációról, akiknek az életében az internet már meghatározó szerepet tölt be.  Ugyanis arra a megdöbbentő felismerésre jutottam, hogy nem lennék az a személy, aki ma vagyok, ha nem lenne az internet. Amikor először teljes mélységében megérted ezt  gondolatot, az bizony megrázó.

És ezzel biztosan nem vagyok egyedül:  hány meghatározó utazás, tanfolyam, találkozó, klub, hobbi van-volt az életedben, amit az internetnek köszönhetsz? Hány ösvényre léptél rá az internetről? Arról nem is beszélve, ahogy a gondolkodásunk, az információhoz és az interperszonális kapcsolatokhoz való viszonyunk formálja. Nem csak mint személyt, hanem mint fajt is megváltoztat bennünket. (Nem tudom már, ki mondta először, de nagyon igaza volt, hogy az internet az emberiség legjelentősebb találmánya a könyvnyomtatás óta.)

Nem csoda hát, hogy amikor valaki az intenethez való szabad hozzáférésünk akarja korlátozni, azt úgy éljük meg, mintha közvetlenül bennünket, személyünkben korlátoznának, a saját személyünk kiteljesítésében.

Orbán Viktor és a Fidesz ezt nem érti meg. És ez aggasztó, mert azt mutatja, hogy nincsenek kapcsolatban a bennünk növekvő jövővel.

3 Comments

   1. Tündérkeresztanyád

    Vagy a másik lehetőség, hogy érti, és ezért igyekszik korlátozni az emberek, főleg a szegényebb réteg hozzáférését a nethez. De ez annyira sötét elgondolás, hogy nem szeretném, ha igaz lenne. (Jobban meggondolva, nagy az esély rá, hogy igaz.)

    Kedvelés

Mondd, mi nyomja kicsi szíved...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s